Wednesday, August 27, 2025

Beredskap - men ikke på mat?


















Norges selvforsyningsgrad for mat er   på 39%  inkludert fisk. Norges selvforsyningsgrad er blant de laveste i Europa.  I urolige tider merkes det på matvareprisene.   Alle som følger med i nyhetsbildet forstår hvor farlig det er å være avhengig av å importere mat og andre livsnødvendige varer, sier   Liv Wenger  som selv har en 1000 år gammel gård som nå ikke er økonomisk drivverdig.  

FOR sitt program:

«Styrk selvforsyningen av mat

«For å sikre oss best mulig mot katastrofer, kriser, sanksjoner og krig, bør Norge øke selvforsyningsgraden. FOR vil øke jordbruksarealet som er i drift ved å kombinere sterkere vern av dyrka og dyrkbar jord med større satsing på nydyrking. Samtidig må økonomien i jordbruket må opp på nivå med industriarbeidere slik at det gir ny rekruttering til både store og små bruk.»

Det er et tankekors at de som skriker høyest om å øke militærbevilgningene i praktisk politikk reduserer selvforsyningsgraden av mat, sier Liv

Hvem bestemmer prisen på maten?

Matprisene steg med 10 % fra januar til desember 2023. Vi har et tilnærmet matmonopol i Norge. Tre store kjeder styrer matprisene og hele kjedencfra produsenter til butikk. De tre store i norsk dagligvare eier ikke bare butikker. De eier grossister, logistikk, lagersystemer og de står for transport. De eier også helt eller delvis enkelte leverandører, og andelen egne merkevarer, såkalt EMV, øker år for år. 

I Norge er det to familier som samlet eier nærmere 70 prosent av dagligvarebutikkene. Reitan-familien eier Rema 1000, landets nest største kjede. Kiwi, som er størst, eies av NorgesGruppen. De eier også Spar, Meny og Joker. NorgesGruppen eies av Johannson-familien. 


No comments: