Monday, January 21, 2013

Løesfeltet, kommunalt vedlikehold og kommunebudsjetter.


Oppslagene i AMTA 16. og 17 januar om Løesfeltet påpeker et viktig problem, men forklarer dårlig hvorfor så lite skjer. Derfor noen fakta:


Kommunen har få boliger – for tiden 124, hvorav to er i så dårlig forfatning at de ikke kan beboes. Med økende boligpriser øker behovet for kommunale boliger. Mange får avslag på søknadene om kommunal bolig og køen er lang.

Kommunen har husleieinntekter på ca 8,5 millioner hvorav ca 4 går til drift og vedlikehold og ca 4,5 millioner er overskudd som går inn i den store kassa. Kommunen har altså stor profitt på boliger som er tildelt på sosialt grunnlag.

Bl.a. Rødt og SV har tatt opp om ikke overskuddet burde brukes til å utbedre de kommunale boligene, bl.a. på Løesfeltet. Et forslag om dette i kommunestyret 6. september ble nedstemnt av partiene AP, H, Frp, V og KrF.

Et nytt forsøk på å sette av en million ekstra til vedlikehold i budsjettet for 2013 fikk i desember bare Rødt sine stemmer.

Mangelen på oppussing og vedlikehold skyldes ikke bare vrangvilje. Kommunene er fattige og staten rik. Fordi staten pålegger kommunene stadig mer av velferdsordningene og fører ikke tilsvarende andel av skattepengene tilbake til kommunene. Feige kommunepolitikere som er mer loyale mot sine stortingspartier enn mot innbyggerne snakker ikke om dette. De velger heller å lukke øynene å kutte i vedlikehold for å kortsiktig slippe å kutte så mye i helse- og sosialtjenester eller i skole og barnehagetilbudet. Slik har kommunenorge opparbeidet et oppussingsbehov på mange hundre milliarder kroner. Det kommer til å slå ut i et dramatisk kutt i velferdstjenester – dersom vi ikke får et politisk opprør mot statens nedskjæringspolitikk. Derfor fremmet Rødt følgende som verbalforslag i budsjettdebatten:

«Full dekning for oppgaver som blir overført fra stat til kommune.»

Begrunnelsen var som følger:

Kommunestyret konstaterer at fratrukket lønns- og prisvekst og forventet befolkningsøkning øker kommunens skatteinntekter og overføringer fra staten med ca. 7 millioner fra 2012 til 2013. Dette skal dekke kostnader for tiltak som staten har overført til kommunene eller pålagt kommunene og økte kostnader som følge av endringer i befolkningssammensetningen.

Nesodden kommune, går i likhet med de fleste kommuner i betydelig underskudd på samhandlingsreformen direkte.

I tillegg blir en rekke tilbud i spesialisthelsetjenesten nedlagt og overlatt til om kommunene kan skaffe til veie nye tilsvarende tilbud. Bl.a. gjelder dette rehabilitering, tilbud til parkinsonpasienter, fysioterapi i varmebasseng osv.

Barnehagetilskuddet som nå er lagt inn i ramme bygger på de som har lovfestet rett, samtidig som kommunen må betale for barn uten rett som taes opp i private barnehager.

Kommunen får også fremdeles regningen for en rekke reformer hvor staten har overført ansvaret til kommunen.

Kostnadene som følge av økende antall eldre er betydelige.

Totalvirkningen av denne situasjonen er at kommunen ikke er i stand til å opprettholde velferdsnivået for innbyggerne, men må skjære ned på en rekke områder. Kommunesektoren er det området i nasjonaløkonomien som sakker mest akterut. Vi ber regjering og storting snu denne tendensen og sørge for at kommunene klarer å møte de økende behovene for velferdstjenester på minst like høyt nivå som før. Vi vil særlig kreve at:

- Samhandlingsreformen fullfinansieres også i forhold til oppgaver som spesialisthelsetjenesten nedlegger og nødvendige forebyggende folkehelsetiltak.

- At kommunene får økt ramme slik at barnehageplass for alle førskolebarn som ønsker det får dekning.

- At vedlikeholdet av kommunal eiendom kan drives forsvarlig.

Dette forslaget ble også nedstemt av AP og H i felleskap. (14 mot 17 stemmer).

I steden fikk AP flertall for et vedtak om å utrede et vedlikeholdsfond. Vel og bra, men verdiløst uten penger. Rødt frykter det er nok en runde på den velkjente APmetoden med å gi inntrykk av å ville løse saker og å fremme innholdsløse vedtaksforlag uten å gjøre noe praktisk.

Spørsmålene til Nina Sandberg og AP er:

Hvor mye penger vil dere foreslå inn i vedlikeholdsfondet? Hvor skal dere ta disse pengene fra?

Inntil de kan svare på dette vil nok Løesfeltet og andre kommunale boliger råtne på rot mens tungetalen fortsetter i politikken.

Geir Christensen

Rødt

No comments: