Gjesteblogger: Kjellaug Myhre
Statens midler til Aksjon trygg skolevei er tiltenkt nettopp det – trygg skolevei. Når så administrasjonen søker om midler til å utbedre det som nå uten blygsel kalles TURSTIEN, nøyer seg med å orientere Utvalg for teknikk, miljø og plan (TMP) i mars 2014 og saken så dukker opp som lyn fra klar himmel 25 timer før den MÅ hastebehandles i desembermøtet, går det ut over alle grenser for anstendig – og reglementert - saksbehandling.
At påstanden om at Nesodden ville miste midlene dersom man ikke vedtok saken pronto, viste seg å være en sannhet med store modifikasjoner. Dessuten var det mange møter i TMP mellom mars og desember., og like mange muligheter for å presentere saken på vanlig måte, for normal saksbehandling – og saksgang. Og hva er en trafikksikkerhetsplan verd når den glatt ignoreres?
Altså gikk millioner til TURSTI istedenfor til Aksjon trygg skolevei. Men historien slutter ikke der. Selvsagt. Kommunestyret vedtok 26. mars d. d. å.å bevilge 900.000 ekstra til turveien. Og det i en budsjettsituasjon som er vanskeligere enn på nærmere 30 år, skal vi tro kommunens økonomisjef. Og det kan vi.
Nesodden har mange farlige skoleveier. Så farlige at det kommer til å skje nye ulykker. Det området turstien ligger i, har trygge skoleveier på begge sider. Barna har dessuten gått trygt til og fra skolen gjennom Blåbærskogen i alle år. Som den lå, hadde det vært tilstrekkelig med beskjeden oppgradering i form av opprydding og noen klopper. De politikerne som bruker millioner fra Aksjon trygg skolevei og gir en betydelig ekstraordinær bevilgning av et kommunebudsjett der det er skåret inn til beinet, påtar seg et stort ansvar. Hva skal de svare foreldrene når et barn neste gang blir skadet på skoleveien? At vi har så flott turvei gjennom Blåbærskogen?
Ulovlig bygging
TMP godkjente byggesaken 9. desember på følgende vilkår:
Uttalelse fra Akershus fylkeskommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus må foreligge senest ved søknad om igangsettingstillatelse og det må ikke foreligge regionale eller nasjonale innvendinger til saken.(uthevet her)
Uttalelse fra Akershus fylkeskommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus må foreligge senest ved søknad om igangsettingstillatelse og det må ikke foreligge regionale eller nasjonale innvendinger til saken.(uthevet her)
I sitt brev av 3. mars skriver Fylkeskommunen at Isveien ved Skolefaldtjernet er et viktig kulturminne, med betydning ut over lokal sammenheng. Det argumenteres mot grusing og lyssetting og forventes ny behandling og nytt vedtak. Dersom nytt vedtak ikke sikrer Isveien som kulturminne, vil fylkesrådmannen ”vurdere å legge saken fram for politisk behandling med forslag om klage”. Noen sterkere innvending kan ikke jeg forestille meg. Arbeidet ble likevel startet og store deler av isveien nedbygget før saken kom til ny behandling. Da TMPs flertall ikke reagerte på dette, men gav grønt lys til å fortsette, inntok det rollen som sandpåstrøingsorgan, der den reelle myndigheten ble delegert til administrasjonen.
Biologisk mangfold
Virkningene av turstien på det biologiske mangfoldet er ikke kjent. Hvor store skadene blir, vet vi ikke, men med forsvarlige utredninger kunne de blitt mindre. Det er forstemmende at man ikke har gjort føre-var-prinsippet til førende i denne saken. IKKE I DENNE SAKEN HELLER.
Et lettere oppgitt hjertesukk:
Denne saken føyer seg ”pent” inn i rekken av eksempler på at viktige beslutninger tas på bakrommet, og at befolkningen ikke får noen mulighet til å øve innflytelse. En ledelseskultur som later meget tilbake å ønske.
No comments:
Post a Comment