Thursday, November 10, 2016

FREMMER HELSE - SPARER KOMMUNEN

Gjesteskribent: Sigmund Espedal
 
Nesoddtangen gård er en perle på mange måter. Gården ligger i naturskjønne og rolige omgivelser og har en lang og tradisjonsrik historie som strekker seg mange hundre år tilbake. I dag fungerer gården som dagsenter for psykisk helse, drevet av avdeling for psykisk helse i Nesodden kommune. Dette er et lavterskel tilbud for alle over 18 år, og ikke et behandlingssted med medisinering og journalføring. Alle har en psykisk helse, fra barn til voksen og gammel. Psykiske problemer og livskriser kan derfor ramme alle mennesker i alle aldre, i korte eller lengre perioder, og for noen er det en kronisk og livsvarig sykdom. Samvær, opplevelser, mestring og aktiviteter er stikkord for den daglige aktiviteten på gården, og her kan man komme som man er, enten man ønsker å bare prate med noen eller om man ønsker å være med på ulike aktivteter og oppleve mestring. For mange er også gården et sted å være for å komme seg ut av isolasjon og ensomhet, et trygt sted å være uten noe press eller stress.

Psykisk sykdom er som annen sykdom. For noen kan den behandles eller holdes i sjakk med ulike former for terapi, noen trenger medisiner for å fungere i dagliglivet, noen blir friske etter en tid, mens for andre er det en kronisk sykdom som alltid er til stede i større eller mindre grad. Det som er felles for de fleste som sliter med psyken er behovet for trygghet, forutsigbarhet og stabilitet. Dette er helt grunnleggende faktorer som må være til stede for å kunne jobbe med egne endringsprosesser og tilfriskning. Vi som bruker gården opplever at tilbudet her er nettop trygt, forutsigbart og stabilt. Vi ser med glede på de som er innom for en kortere eller lengre periode og deretter klarer å komme seg videre enten i arbeid eller annen aktivitet, og vi ser også med glede på de som kommer tilbake i perioder fordi de opplever at gården er et viktig og nyttig tilbud når ting blir vanskelig. Det er hver uke 50-60 personer som er innom gården, noen er gjengangere og noen er nykommere. Noen kommer en dag eller to i uka, mens andre er her hver dag. For mange av oss er det vår "arbeidsplass" fordi det kan være en heldagsjobb - og vel så det - bare å klare å komme seg avgårde og være sammen med andre mennesker. Det er bare ett problem: Nesoddtangen gård er foreløpig ikke et lovpålagt tilbud. Når kommunen nå skal drøfte og eventuelt komme med tiltak for innsparing av 29 millioner kroner i forslaget til kommunebudsjettet for 2017, frykter vi derfor at slike ikke-lovpålagte tilbud vil rammes først.

Forskning viser at slike lavterskeltilbud i nærmiljøet er en viktig faktor for mennesker med psykiske lidelser eller livskriser for å klare å fungere i samfunnet igjen og komme seg videre. Over tid gir dette naturligvis store besparelser i helseutgiftene for samfunnet både lokalt i kommunene og nasjonalt. Dette er også noe rådmannen selv ser og har kommentert i sitt budsjettforslag. Vi ser også at den nye regjeringen ønsker å styrke arbeidet med psykisk helse, både innen forebygging og
lavterskeltiltak. I Sundvolden-plattformen som skal ligge til grunn for regjeringens politikk står det bl.a.: "Regjeringen vil: Bygge ut lavterskel psykisk helsetilbud i kommunene. Lov, plan og finansiering skal brukes for å nå målet." Dette synes vi er svært positive signaler, og vi håper det ikke bare er fagre ord. Hva vil politikerne på Nesodden gjøre for å følge opp dette? Nesodden kommune er heldig som allerede har et slikt eksisterende lavterskeltilbud som har vært i drift i flere år og som fungerer godt. Kommunen trenger derfor ikke å bruke midler på prosessen med å opprette et slikt tilbud. Vi håper derfor at både rådmannen og politikerne i kommunestyret innser at dette tilbudet allerede har spart kommunen for betydelige beløp både på kort sikt og over tid, og at kommunestyret derfor sikrer videre drift av Nesoddtangen gård i årene fremover.

No comments: