Friday, April 11, 2025

Skal vi la Fagerstrand vokse til en død soveby?














Circle K regisserte folkemøte på Fagerstrand godt.  Medarbeidere spredde mye ubegrunnet frykt. Og dekket til hva skade deres profittkrav vil bety for framtidens Fagerstrand.

Avgjørende  for framtidens Fagerstrand  er næring

Jeg vokste opp i sovebyen Oppsal, der ingenting foregikk.   All aktivitet var i Oslo sentrum.

Idrettslagene knelte og klarte ikke å ta imot.   Ungdomsklubber fantes ikke.  Voksne hjemme på dagtid var husmødre så lenge det ennå fantes.  Ikke overraskende ble det mye hærverk og ungdomsgjenger som absolutt ikke var mors beste barn.  Og mye ensomhet blant voksne. 

Vi som opplevde epoken kan unnskylde den  med manglende erfaring. Når Nesodden planlegger 50 år senere kan det ikke unnskyldes når Høyre støtter Cirkle K sitt krav om å gjenta miseren her på Fagerstrand.

Eiendomsspekulanter har profitt som målsetting.  

«Statoiltomta» ble i sin tid lagt ut for salg som næringstomt.  Budene var mange og tilbudene var på flere 10talls millioner.  Men det holdt ikke. Statoil innkalte formannskapet og fikk alle unntatt Rødt til å snu å regulere området til såkalte «kombinerte formål».  Nå kan Circle K selge ut tomter for mange hundre millioner.  Krangelen er om næring på sjøsiden.  Circle K vil ha boliger der også. Vi andre vil ha næring.  Striden handler fra Circle K sin side om å skvise ut et par titalls millioner ekstra.  Derfor bruker de sin økonomiske makt og sine politiske medspillere i Høyre til å begrense kommunens handlingsrom. Det er tragisk og undergraver demokratiet. 

Sprer frykt ved å bløffe.

«Circle K kan selge og vi kan få en frityrfabrikk som får hele Fagerstrand til å lukte» var en av argumentene som ble framlagt.  Det er faktisk kommunestyret som regulerer og ingen har foreslått å legge ut området til industri.  Den risikoen oppstår bare om partier som Høyre, som alltid vil støtte en utbygger sine ønsker, får bestemme.

Påstanden om at næring vil hindre kyststi og lukker området er usann. Alle er enig om å lage god plass til kyststi og åpne området. For de som lurer på hvordan det kan gjøres er det bare å gå turen langs Oslo sine kaier med god skilting.

Båt til Fagerstrand krever i følge Ruter 25000 innbyggere. Så utbyggingsgale er det få som er.  Alternativet er å få stor trafikk til Fagerstrand. Dersom sjønæring og utstillingslokaler på kai blir realisert blir det viktig for firmaene å lettvint få folk fra Oslo til Fagerstrand. Det er nok en bedre strategi for å få hurtigbåt.

Ingenting skjer hvis ikke eier vil? For eier handler det om flere hundre millioner. At de vil legges på is p.g.a. små begrensinger er usannsynlig. Og kommunen har en rekke muligheter for å legge press på eier om jeg skulle ta feil.

Å ta hensyn til de som faktisk eier tomtene (les Cirkel K)  betyr 0 næring.  

Høyre sier i AMTA 7.april at «Framtidens Fagerstrand må komme alle til gode!» Litt lenger ut i teksten kommer det fram at «alle» betyr Circle K.

Vi har sett det på Spro.  Kravene til næring er fjernet.  Tilsvarende mange reguleringer på Nesodden.  For Cirkle K og andre tomtespekulanter gjelder en regel – maksimal profitt En av Nesodden sine utfordringer er, som Høyre riktig påpeker, at fortjenesten på boligtomter er det mangedobbelte av hva du kan få for næringstomter. Så godt som alle utbyggere vil derfor bare bygge boliger, helst så tett og billig som mulig. Skal vi føye dem og eventuelle andre utbyggere, blir Fagerstrand ren soveby uten indre liv.   Høyre er ikke et næringsparti – bare et hjelpemiddel for profitthungrige selskap.

Skal innbyggerne eller utbyggerne bestemme

Reguleringesmyndighet i Norge er de folkevalgte i kommunen.  Dette fordi private eiere ofte har interesser som er forskjellig fra  allmenheten. Derfor har vi f.eks byggeforbud i strandsonen og en rekke andre bestemmelser for å sikre allmenheten. Skal vi få allmenhetens interesser fram,  krever det et kommunestyret som er villig til å styre.

Geir Christensen  



No comments: