Saturday, September 6, 2008

Stemmerett 16 år.

En oppfordring fra Barneombudet om å delta i regjeringens varslede forsøk med 16 års stemmerett ble diskutert i formannskapet på torsdag. En av SVs store kampsaker gjennom mange år og et av regjeringens få offensive tiltak, regnet jeg med ville få bred støtte på Nesodden.

Personlig tror jeg det er av stor betydning å få ungdommen engasjert før mange av de flytter ut av bygda for utdanning m.m. Mange reiser etter videregående og får et mer perifert forhold til (loka)lpolitikk i mange år.

Dette handler om å våge å gi innflytelse til de som skal overta jorda. Om vi ønsker å lytte til ungdommen. De er også brukere av kommunale tjenester, i skole(arbeidstid) og fritid. Klart de er meningsberettigede. Ungdom gjennomskuer ofte oss voksne. Ja, de er umodne, men de ser også ting som vi ikke ser, og på mange måter er de modigere. De satser friskere, er åpnere og tar større sjanser. De har raskere reaksjonsevne.

Stor var min overraskelse da både AP og SV sammen med Høyre argumenterte hardt mot forslaget. 16åringer var tydeligvis altfor barnslige til å kunne være med å bestemme om hvordan Nesodden skal utvikles.
Jeg utfordrer spesielt AP og SV til å forklare her i AMTA hvorfor de er mot at Nesodden skal delta i prøveprosjektet.

Det er mye dårlig politisk styring på Nesodden. Det får vi til helt uten ungdommens hjelp. Å slippe til noen hundre ungdommer som velgere og kanskje noen som folkevalgte i kommunepolitikken kan vanskelig gjøre vont verre.

Derimot kan det nok sees på som et problem at Nesodden styres av dinosaurer, både aldersmessig og politisk. (Eller mennesker mellom 50 og døden som min sønn sier)
Kanskje engstelig 60åringer i formannskapet er et større problem enn om 16åringene får litt innflytelse?

Geir Christensen
Dinosaur som i alle fall prøver å følge med
Rødt Nesodden

No comments: