Monday, July 18, 2011

Kvalitet i barnehagene

Bjørg Lobben Røed skriver i AMTA (28 juni) om vanskene med å opprettholde et godt pedagogisk tilbud i de private barnehagene. Hun beskriver utfordringene i barnehagene bedre enn jeg kan. Rødt deler hennes bekymring.

De offentlige barnehagene har vært utsatt for en rekke budsjettkutt og reduserte kvalitetskrav. Kommunen har spart penger, men vi frykter at innsparingene går ut over kvaliteten. Etter som betalingen til private gis i forhold til kostnadene i offentlige barnehager, vil tilsvarende innsparinger tvinge seg fram der. Vi vil oppfordre eiere, ansatte og foreldre i private barnehager til å samarbeide med Utdanningsforbundet, Fagforbundet og foreldreutvalg i offentlige barnehager om krav til standard, pedagogisk opplegg og økonomi for barnehagene. Gode oppvekstvilkår for våre barn er den viktigste investeringen vi kan gjøre for framtiden.

De aller fleste private barnehagene drives på idealistisk basis. Som styrer i en Steinerbarnehage og sentral i Steinerbarnehageforbundet hører du absolutt til dem.

Dessverre er det alltid noen som har andre hensikter. Akkurat nå reises det rettssak mot to barnehageiere i Asker for å ha misbrukt offentlige tilskudd til privat luksus. På Nesodden er det bare en eier, Trygge Barnehager a/s, som kan mistenkes for å ha profittmotiv som drivkraft. Med registrering av eiendomsselskap i skatteparadis og en komplisert selskapsstruktur på sine barnehager, må det være lov å stille spørsmål om hva de offentlige tilskuddene går til. Vi tror det kan være klokt å avgrense seg fra denne typen barnehageiere hvis diskusjonen om størrelsen på tilskudd skal få nødvendig tyngde. Vi oppfordrer dere som driver seriøst til å stille krav om åpne regnskaper, norskregistrerte eierselskap og offentlig innsyn hos alle leverandører til barnehagene. Da kan vi unngå mistenkeliggjøring av de aller fleste, idealistiske, foretakene.

Geir Christensen
Rødt

4 comments:

Anonymous said...

"Trygge Barnehager a/s, som kan mistenkes for å ha profittmotiv som drivkraft. Med registrering av eiendomsselskap i skatteparadis og en komplisert selskapsstruktur på sine barnehager."

Hvor har du fra at Trygge barnehager er registert i skatteparadis? Og hvordan er selskapsstrukturen avansert? Check your facts.

Geir Christensen said...

Eli Sævareid, en av 3 eiere, sittter i 247 av selskapenes styrer. Det skulle vel indikere en nokså stor jungel.... Se forøvrighttp://www.velferdsstaten.no/sok/?search=1&q=trygge+barnehager

Navn på skatteparadisselskaper kommer.

Geir Christensen

Anonymous said...

247 selskaper, som alle er samlet under ett. Dette er en helt vanlig selskapsstruktur. Det er flere internett sider som lar deg se hele selskapsstrukturen, uten å late som du gjør detektivarbeid, slik som velferdsstat artikkelen du linket til hevder den gjør. De 247 selskapene du refererer til er alle organisert under som datterselskaper, hvordan er det uoversiktlig? Alt ligger der, krystallklart. Har du noen bakgrunn innen økonomi? Jeg finner heller ingen skatteparadisselskaper i strukturen.

Se forøvrig proff.no

Geir Christensen said...

Du har rett i at akkurat dette barnehageselskapet ikke oppererer med eiendomsselskap registrert i skatteparadis. Det var en feil fra min side.

247 underselskaper er helt "normalt". Mulig det. Hele saken her er at kommunen betaler for driftutgifter, innklusive husleie, konsulenttjenester osv som den enkelte barnehage betaler til et annet selskap som kommunen ikke har innsynsrett i. Hvor store beløp kommunene loppes for her med fattige lokale barnehager og ekstremt lønsomme eiendomsselskaper, konsulentselskaper osv. er det jeg vil sette søkelyset på.