Tuesday, October 16, 2012

Legevakt: Gjør mangel på leger døgnlegevakt umulig?

Christian Hinze Holm viser i AMTA 11. oktober til at mangel på leger som kan delta er den store hindringen for å få til døgnlegevakt på Nesodden.
 
Hva trenger vi?
 8 leger som jobber en hverdagskveld/natt hver annen uke og deler hver fjerde helg med en kollega skulle dekke behovet. Vi lever i et av landene med best legedekning i verden og i det området av landet som har mest leger. Å skaffe åtte leger til en legevakt-turnus høres på meg ut som en oppgave som man må være politiker for ikke å klare.
 
Helt problemløst er det imidlertid ikke. Det var problemer med den gamle legevakten og mange av fastlegene på Nesodden ønsker ikke å gå legevakt. En årsak er at nesten alle har fulle lister og lange arbeidsdager som det er. Skal det bli kapasitet så trenger vi altså flere fastleger. Vil Holm/SV være med å foreslå dette?
 
Mange fastleger ønsker ikke skift/nattarbeid. Som tillitsvalgt for skiftarbeidere i 30 år vet jeg mye om plagene ved nattarbeid og har i forhandlinger søkt å redusere/avskaffe dette. Men for argumentet om at det ikke går an å drive togtrafikk mellom 8 og 16 har jeg selvfølgelig måttet gi meg. Tilsvarende er det i helsesektoren. Alle fastleger har i sin arbeidsavtale med kommunen en plikt til å gå legevakt (unntatt de over 55 år og gravide/ammende). Holm forutsetter at så mange av våre 17 fastleger (+ nye stillinger) ikke vil respektere den avtalen de har, at det oppstår problemer. Jeg oppfatter våre leger som særdeles ansvarsbeviste. Vil Holm/SV i legevaktdebatten forutsette at fastlegene vil sabotere avtalen sin?
 
Skulle fastlegene ikke kunne dekke all legevakt, står det kommunen fritt å rekruttere legevaktleger fra de flere tusen legene på Østlandet. Ser Holm det som en så vanskelig oppgave å rekruttere leger at vi ikke skal prøve?
 
Øyeblikkelig hjelp
 
Som følge av samhandlingsreformen må Nesodden etablere en øyeblikkelig hjelp avdeling for noen pasientgrupper som trenger overvåking men ikke nødvendigvis sykehusinnleggelse. Nesodden utreder om vi skal ha denne avdelingen her i bygda eller sammen med de andre Follokummunene et annet sted. Etablerer vi dette på Nesodden kreves døgntilgang på leger. Å tenke kombinert her kan skaffe oss både øyeblikkelig hjelp og døgnlegevakt.
 
Start arbeidet:
 
For begge oppgavene trengs flere leger, sykepleiere og kontorhjelp samt undersøkelsesrom. Alt kan lokaliseres på Nesoddtunet. Forutsetningen er at kommunen aktivt jobber for å skaffe til veie de ressursene som trengs. Flere leger som vil jobbe turnus er tydeligvis den største utfordringen. Da må kommunestyret jobbe for det.
 
Følgende forslag fremmes:
  • Nesodden søker etter flere nye legestillinger
  • Nye stillinger og ny utlysing av gamle fastlegehjemler gjøres med forutsetning at turnus for øyeblikkelig hjelp/legevakt som forutsetning.
  • Det forhandles om avtaler både om øyeblikkelig hjelp og eventuelt støttefunksjoner for legevakt med A-hus parallelt.
  •  
Trenering?
 
Vi frykter at spørsmålet om utredning av øyeblikkelig hjelp bare fungerer som en måte å parkere legevaktspørsmålet til etter 2016. Dersom vi virkelig skal utnytte synergieffektene til å få til begge deler må vi vise vilje nå. Vi oppfordrere AMTAs lesere til å følge med på hvilke partier som jobber for lokal døgnlegevakt og hvilke som bruker alle slags unnskyldninger for å slippe.
 
Geir Christensen
Rødt

No comments: