Friday, May 29, 2015

Alternativ handlingsplan for Rødt

Da er alternativt forslag til handlingsplan for Rødt levert inn. Det er to hovedforskjeller:

1. Nesodden ser på arbeidet nedenfra. Det er det enkelte medlem og lagene som er Rødt sin styrke. Planer skal først og fremst bygge opp under lagenes aktivitet.

2. Rødt er bare en av mange organisasjoner som trengs for å endre Norge bort fra kapitalisme og mot sosialisme.  Vi må se oss som en del av en større bevegelse.  Her er forslaget:

Alternativt forslag til handlingsprogram

1. Innledning

Handlingsplanen er en bestilling fra partiet til ledelsen og en plan for å få hele organisasjonen til å arbeide sammen. Den baserer seg på prinsipp- og arbeidsprogram og er en konkretisering av vår strategi.
2. Rødt sin oppgave og rolle.

Rødt ser seg selv som en del av bevegelsene som må til for å avskaffe kapitalismen og å bygge sosialisme og etter hvert det klasseløse samfunnet – kommunismen. Rødt skal delta i oppbyggingen av motmakt: sterkere fagforeninger. sterkere miljøbevegelse, sterkere kvinnebevegelser, og alle typer folkebevegelser som i innhold motvirker kapitalens makt over folk og natur. Internasjonal solidaritet og antikrigsarbeid er nødvendige deler av dette. Rødt skal gjenspeile mangfoldet i arbeiderklassen og fremme både dagspolitikk og strategiske krav som peker ut over kapitalismen. 
3. Medlemmer og lokallag

Lærende og aktive medlemmer er grunnlaget for partiets styrke. Alle organer i partiet må ha fokus på å bidra til å øke antallet aktive medlemmer og medlemmenes kunnskaper og aktivitet.  

Lagene er grunnlaget for medlemsaktivitet og  det viktigste organisasjonsleddet. Gjennom lagene skal hoveddelen av aktiviteten, studiene og politikkutviklingen foregå.   Andre organisasjonsledd,  landsstyret, fylkesstyrer, utvalg og komiteer skal være støttespillere og hjelpeorganer for lagene. Alle tillitsvalgte i Rødt skal delta aktivt i eget lokallag. 

4. Felles lagsaktiviteter 2015 - 2017

I løpet av perioden skal det gjennomføres felleskampanjer for lagene:
  • En kampanje mot  nedbyggingen av velferdsstaten og for  å forsvare fellesskapsløsningene.  Retter seg mot finanskapitalens offensiv og deres maktorganer som EØS og TISAS.  Lages både som kommunekampanje og som fagforeningskampanje. (Kan kjøres som uavhengige kampanjer)
  • En kampanje mot Norsk militær aggresjon, NATO og økende krigsfare.  Kampanjen bør bl.a. ha som mål å etablere lokale antikrigs/antiNATOorganisasjoner. (medlemsorganisasjoner)
  • -En kampanje rettet mot årsakene til klimakrisene  og for grønn sosialisme. Kampanjen knyttes også bl.a. til kommunale utfordringer rundt arealpolitikk. Stikkord for dette er: mot markedsstyrt og bilbasert utvikling, for gangbare lokalsamfunn og -for ivaretakelse av biologisk mangfold.   Kampanjen har bl.a. som mål å styrke miljøorganiserisering.
  • En kampanje rettet mot kvinneundertrykking og for feministisk sosialisme. Kampanjen bør bidra til å styrke kvinneorganisasjonen
Som grunnlag for  kampanjene lager studieutvalget et opplegg for at lagene skal studere kapitalismens- og imperialismens utvikling/endring  og de nye maktforholdene som utvikler seg i Europa. Studier på omfanget av og betydningen av kapitalens kontroll med masseorganisasjoner er en del av dette.  Det er ønskelig med mange lokale klasseanalyser som resultat.
I tillegg lages et opplegg for medlemsverving og  skolering av nye medlemmer.  
Alle lag oppfordres til å arbeide systematisk med å styrke minst en masseorganisasjon.

5. Landsstyrets oppgaver for å tilrettelegge for lagene.

- Landsstyret skal lage gode opplegg for å få informasjonsspredning og debatt mellom lag og medlemmer på tvers. Det skal startes en debattavis som når flertallet av medlemmer og som er åpen og inviterer til debatt. Landsstyret skal delta i debatt om spørsmål som er omtalt i handlingsplanen.

- Det skal lages nettider med informasjonsbanker knyttet til alle kampanjesakene og til kommunalpolitisk arbeid. Nye nettsider skal være klar i løpet av 2016.

- Rødt Nytt skal bidra til å støtte opp lagens arbeid. Innholdet tilpasses kampanjene Rødt driver samt gi bilde av den lokale aktiviteten.

- Landsstyret skal bidra til oppstarting av nye Rødtlag og lage en nasjonal plan for utbygging.

- Landsstyret bidrar til å utbygge fylkeslag ut fra en analyse av hva som mest vil bidra til å styrke lokallagene.

- Landsstyret nedsetter programkomite som starter arbeidet med nytt arbeidsprogram senest november 2015.

- Landsstyret legger til rette for studier i lagene minimum på temaene som er vedtatt som felles studieoppgaver.

- Landsstyret skal bidra til å løfte fram kvinner i partiet og feminisere partiet. Særegen kvinneorganisering skal utvikles. Det skal

- holdes bøllekurs

- kjønnsdelte samlinger på interne arrangementer

- brukes maktvaktskjema i landsstyret og andre samlinger i partiet.

- Landsstyret nedsetter utvalg etter en vurdering av hva som bidrar til å støtte lagenes arbeid.

6. Lokalvalg 2015

Rødts mål i kommune- og fylkestingsvalget 2015 er å synliggjøre partiet og vår politikk i hele landet, få økt oppslutning og legge grunnlaget for en langsiktig styrking av partiet. For å få til dette må vi ha lokal aktivitet i så mange kommuner som mulig, og sørge for at hele partiet bidrar til å hjelpe nye medlemmer og lokallag.

Rødt skal prioritere:

Lokal aktivitet. Ressurser til lokal aktivitet, ved at partikontoret bidrar til produksjon av lokalt materiell, innledere til møter og lignende.

Nasjonal gjenkjennelighet. Selv om dette er et lokalvalg er det viktig at Rødt framstår som et samlet, nasjonalt parti. Å samkjøre de lokale kandidatene og valgkampene er derfor en viktig oppgave for den nasjonale valgkampledelsen.

Organisasjonsbygging. Valgkampen må brukes aktivt i arbeidet med å styrke partiet i hele landet. Dette medfører at man må ha spesielt fokus på å rekruttere nye medlemmer og å inkludere alle medlemmene i valgkampen. I etterkant av valget skal det avholdes åpne møter, for å sørge at man bygger videre på valgkamparbeidet.

Sikre valgkamp for alle valglister. De kommunevalglistene som ennå ikke har kommet i gang med valgkamparbeidet innen landsmøtet 2015, skal få tilbud om hjelp til å utarbeide en plan for valgkampen. Sentralstyret har ansvar for å sørge for at denne hjelpen gis, men kan fordele ansvar til fylkesstyrer og sterke lag i nabokommunene. Formålet er å sikre at alle valglister har en plan for valgkampen innen sommerferien.

Folkevalgtskolering. Et skoleringstilbud for folkevalgte skal forberedes og annonseres i forkant av valget, slik at alle nyinnvalgte kan regne med å få slik opplæring så snart som mulig etter valgdagen.
7. Stortingsvalg 2017
Arbeidet med stortingsvalget 2017 må starte i inneværende periode, selv om det avholdes nytt landsmøte før selve valgdagen.

Rødt skal prioritere:

Å starte nominasjonsarbeidet tidlig, seinest 1.august 2016

Landsstyret skal vedta en valgkampstrategi som legger rammer for den sentrale valgkampen, samt vedtar sentrale hovedsaker og geografiske prioriteringer.
8. Landsmøtet 2017

Det skal avholdes nytt landsmøte i Rødt våren 2017 etter gjeldende vedtekter. Landsstyret har ansvaret for å legge opp forberedelsene til Landsmøtet på en måte som er demokratisk og inkluderende for lokallag og medlemmer av partiet.

Landsmøtet 2017 skal evaluere og korrigere Rødts vedtatte strategi gjennom beretning og ny handlingsplan for perioden 2017 – 2019.
Landsmøtet skal behandle Rødts arbeidsprogram.
9. Rød Ungdom

Rød Ungdom er ungdomsorganisasjonen til Rødt, og skal være inkludert i arbeidet partiet gjør både nasjonalt og lokalt. Rød Ungdom-aktivitet er svært viktig for rekruttering og lokal

aktivitet i Rødt.

Rødt skal tilrettelegge for denne aktiviteten gjennom målretta samarbeid om følgende

punkter:

Sentralt samarbeid. Sentralledda i Rødt og RU skal ha felles møter for å kartlegge og planlegge mulig samarbeid tidlig og underveis i perioden. Rød Ungdom har to representanter i Rødts LS, og plasser i Rødts øvrige utvalg.

Lokalt samarbeid. Lokallaga i Rødt bør støtte lokal RU-aktivitet og involvere RU i sin aktivitet. Sentralledda i Rødt og RU skal legge til rette for å dele informasjon om lokallag og medlemmer der det er naturlig for kontakt og samarbeid lokalt.

Rødt-medlemmer under 30 år. Skolerings- og rekrutteringsarbeid retta mot unge i og utafor partiet bør planlegges i samarbeid med Rød Ungdom. De to sentralledda skal legge til rette for å bli medlem i Rødt mens man er aktiv i Rød Ungdom.
Nesodden Rødt


No comments: