Tuesday, February 9, 2016

Syriske flyktninger: Hjelp til nærområdene


Gjestebloggere: Efthimios Karantonis og Kjellaug Myhre

Rødt hilser Solberg-regjeringens beslutning om å bidra til hjelp nærområdene varmt velkommen. Ti milliarder er en betydelig sum og vil rekke et godt stykke. I første omgang. Som ett av tiltakene krever Rødt at regjeringen tar ansvar for minst 100 000 syriske flyktninger i Libanon eller Tyrkia, så lenge behovet er der. Forutsigbarhet, tillit til at de ikke plutselig vil bli sviktet igjen, er det flyktningene trenger i en tragisk situasjon.

FN regner kostnadene til en anstendig drift av flyktningeleire i nærområdene til ca 25 kroner dagen eller 10 000 kroner året pr. menneske. Det klarer, skammelig nok, ikke FN å skaffe midler til, og alle medlemsland bør bidra med midler. Det gjelder ikke minst Norge, "verdens rikeste land" og dessuten (selv)erklært fredsmegler og -nasjon. 

Kostnaden for 100 000 flyktninger er altså ca 1 milliard årlig, en liten sum på statsbudsjettet.

Ikke alle kan hjelpes lokalt. For eksempel er det svært utfordrende, og i mange tilfeller livsfarlig, å være kurdisk flyktning i Tyrkia. Men i de aller fleste forhold er lokale tiltak de mest effektive. 

Å bremse flyktningestrømmen til Norge med strengere regler, politi og makt, slik den norske regjeringen legger opp til, er feil vei å gå. Det er, bokstavelig talt, det samme som å rygge inn i fremtiden. En ny, ukjent fremtid som er helt annerledes enn den virkeligheten vi i det relativt fredelige nord har hatt å forholde oss til.

Dessuten: Det er en uetisk og umoralsk måte å behandle medmennesker i den dypeste nød på!.

I kommunestyremøtet 3. februar, rett før det ble allment kjent at Solberg-regjeringen hadde vedtatt å gjenoppta bistand i nærområdene, fremsatte Rødt nettopp et krav om at slik bistand måtte gjenopptas. Det var bare SV som støttet Rødt sitt forslag.

Spørsmålet til AP, MDG, KrF, V, H og Frp er: Hvorfor er dere imot å kreve mer støtte til flyktninger i nærområdene? Eller er kanskje holdningen endret nå, etter Solberg-regjeringens nye utspill? I så fall er det en stor glede for Rødt (og sikkert også for SV) å ønske de seks "nei"-partiene velkommen etter.


No comments: