Monday, February 1, 2016

En forsvarlig flyktningepolitikk

Uttalelse fra Nesodden Rødt

Kommunestyret skal diskutere om vi skal ta ansvar for våre tildelte 47 flyktninger i 2017 på onsdag. Rødt vil markere følgende:

1) Norges ansvar for flyktningestrømmen

De store flyktningestrømmene er en tragedie både for landene det flyktes fra og for flyktningene selv. I tillegg skaper det noen problemer for landene som mottar flyktninger. Norge har med sin utenrikspolitikk og sin deltagelse i invasjon etter invasjon bidratt til å forverre forholdene i flere land og skape store strømmer av flyktninger. Vi krever at regjeringen avstår fra ytterligere aggressive militære operasjoner i andre land og fører en fredsrettet utenrikspolitikk.

2) Hjelp til nærområdene

Hjelp i nærområdene er mest effektiv for de flyktningene som kan hjelpes der. Når en regjering med deltakelse fra Frp kutter dramatisk i bistanden til områder med store mengder flyktninger bidrar det til å øke flyktningestrømmen til Europa. Vi krever at regjeringen gjenopptar bistandsprosjektene som ble fjernet i statsbudsjettet for 2016 og i tillegg tar ansvar for minst 100 000 syriske flyktninger i Libanon eller Syria.

3) Bosetting av flyktninger på Nesodden

Vi forventer at alle utgifter knyttet til bosetting av flyktninger dekkes av staten. Alle kostnader kommunen får vil bli fakturert staten. Vi krever derfor regjeringen endre regelverket slik at alle utgifter kompenseres.

Vi vil ikke bruke mennesker i nød som brekkstang i en kamp med staten om økonomiske spørsmål. Nesodden kommune må respektere folkeretten og bosette det antallet flyktninger staten ber om, og vi foreslår at kommunen iverksetter følgende tiltak for å få det til:

1 Rådmannen gis fullmakt til å kjøpe eiendommer til bosetting av flyktninger.
2 Det tas kontakt med eieren av hybelhuset i Steinveien og med Sunnaas Sykehus med sikte på overtakelse eller leie av tilgjengelige hybelleiligheter til flyktningformål.

3 Det tas kontakt med Sunnaas Sykehus med henstilling om å gjøre de delene av det gamle sykehuset som fremdeles ikke er revet tilgjengelige for flyktningformål.

4 Det tas kontakt med eierne av mulig egnede feriehjem på Nesodden for å kartlegge muligheten for å disponere disse til flyktningeformål.

5. Nesoddens befolkning engasjeres med sikte på å leie ut hybler til enslige asylsøkere og fungere som fosterhjemme for mindreårige.

4) Tiltak for å unngå økende sosiale problemer

Så lenge det bygges for få og for dyre boliger og reglene i arbeidslivet er liberalisert, vil økende tilflytting til Norge øke presset på boligmarkedet og kunne medføre omfattende sosial dumping i arbeidslivet. Vi forventer følgende tiltak fra regjeringen:
  • Omfattende sosial boligbygging (boliger med husleieregulering) og andre bolig og sysselsettingstiltak.
  • Fjerne alle nye regler som gjør sosial dumping mulig
Det er ikke flyktningene som er problemet – det er norsk politikk som er problemet.







No comments: