Sunday, April 3, 2016

Plan mot mobbing uten innhold


Både Høyre og Arbeiderpartiet snakker seg varme om hvor viktig kampen mot mobbing er. Plan mot mobbing er ute til høring. Den inneholder mange vakre ord. Men når det kommer til tiltak er det mest opplegg om at alle skal ha planer. Ingen konkrete handlinger og ingen penger.

Rapporten beskriver god klasseledelse og god ledelse, organisasjon og skoleutvikling som viktige faktorer for godt læringsmiljø. På godt norsk handler det om lærere med tid og overskudd til å se elevene og evne til å handle i forhold til dårlig oppførsel.

Med store skolekutt i budsjettet for 2016 på først 2 millioner i allmenne kutt, og i tillegg over 700 000 på skolene og barnehagenes driftsbudsjett, betyr det at det blir mindre tid til klasseledelse og å se den enkelte elev.

Det er også merkelig at opplegget fra kommunens avdeling for ungdom og fritid hverken omtales eller skal følges opp. De har svært gode erfaringer fra et prøveprosjekt på Bakkeløkka. Prosjektet stoppet opp etter dårlig behandling av ansatte som drev det, og dette eneste konkrete tiltaket blir bare usynlig og borte.

Leder i Rød Ungdom, Trym Nikolai Dammen Nikolaisen, sier følgende:

- På barneskolen er det mest direkte mobbing. En opplevelse her er at du ikke møter forståelse hos lærere. Ofte får vi lette løsninger med oppfordringer om å slutte med det, men ingen skikkelig hjelp. Barn og foreldre trenger et sted å henvende seg hvor det er forståelse. Et nettverk eller en instans som tar meldinger alvorlig. Kanskje en ansatt som har det som jobb?

På ungdomsskolen og videregående er det mer karakterjag og press på å være vellykket som slår ut. Det er mange som blir stresset og lager seg fasader. Med økende konkurranse og større forskjeller blir det lett mere mobbing og utestenging For å løse dette trengs mer enn skoletiltak. Det trengs at vi bygger ned forskjellsnorge.

Rødt kommer tilbake med forslag når plan mot mobbing kommer opp i kommunestyret igjen, men tar gjerne med innspill fra deg.

No comments: