Sunday, September 29, 2019

Rødt i kommunevalget 2019: Store variasjoner - hvorfor?


Rødt sitt resultat i kommunevalget er 3,8%. Det er opp 1,8% fra 2015, (83% kunne stemme på en rødtliste) noe som er sterk vekst. Vi hadde likevel betydelig fall på slutten av valgkampen. Det er svært varierende lokale resultater.

Valget er gjennombrudd som landsparti med representasjon i 112 kommunestyrer med 193 folkevalgte. Vi blir et synlig parti i kommuner som dekker et stort flertall av velgerne og har mange kommunestyrerepresentanter i alle fylker. Vi er inne i alle fylkesting

Det var sterk framgang i mange arbeiderkommuner. Rødt er tydeligere arbeiderklasseparti

Våre to beste kommuner, var Alstadhaug (17,9) og Dønna (16,8). Er resultatet her knyttet tett til lederskap i lokal sykehusaksjon?

Uro 1: Tilbakegang i alle 8 beste kommuner i 2015 derav 5 kommuner med over 10% (tre hvor vi fikk varaordfører). Fauske på 9 plass har en liten framgang. Først på 10 plass, Høyanger og 11 plass, Nesodden ser vi store framganger. Er det slik at vi taper der vi har blitt assosiert med makta? (Unntatt Gjøvik hvor vi var relativt små i utgangspunktet)

Uro 2: Vi faller ca 1% i resultat i forhold til målinger før valget. Tilsvarende gjør vi det betydelig dårligere på valgdagen enn blant forhåndsstemmene. Hvorfor hopper mange velgere til andre partier de siste dagene?

Tre politiske utfordringer:
  • Hvordan klare å være opprørere der vi kommer i «maktposisjon»? Hva er maktposisjon og hva er gisselposisjon?
  • Hvordan omdanne valgresultat og posisjoner til virkelige endringer . Til å bygge motmakt?
  • Vi mistet opprørstemmer både til MDG og bompengelister. Vi falt mellom stolene med forsøk på å forene klasse og miljøinteresser. Hvordan vinner vi langsiktig her?

2 comments:

Romy said...

Jeg vil tro at det er altfor høye forventninger til hva vi reelt kan få til i kommunestyrene. Vi veit at viktige avgjørelser ikke tas i demokratiske organer, vi veit at vi ikke har et demokrati så når vi deltar i valgkampen og fronter våre saken, og velges inn og ikke får gjennomført noe avgjørende blir sjølsagt folk skuffa. Jeg tror at vi i større grad skal bruke tida på å påpeke og vise hvor mangelfullt demokratiet vårt er. Mange bruker enormt med tid på parlamentarisk arbeid som ikke gir noen gevinst, det viktigste med parlamentarisk arbeid er å synliggjøre at arbeidet der ikke er verd "en dritt" og at det er helt andre steder de viktigste avgjørelsene tas.

Liv-K. Nome said...

Kommentar til politisk utfordring nr. 3: Hvis vi kan bli samarbeids-eksperter! med de andre partiene, - det er mange uvanlige partisamarbeid i kommunene nå etter valget, så kan klasse/miljøkampen bli nettopp vår fordel. Jeg tenker det er Rødt sin progressive solidariske holdning generelt som kan gi reelle resultater i miljøkrisa. Jeg håper på et lokalt og nasjonalt samarbeid mellom et sterkt Rødt, SV og Mdg, og kanskje KRF hvis det blir Hareide igjen.
Vennlig hilsen og glad for et godt valg i Frogn...:)
Liv-K. No0me