Wednesday, April 1, 2020

Mens verden er på hold raseres naturen og kulturminnene ved Nordre Spro

Mens verden er på hold raseres naturen og kulturminnene ved Nordre Spro
Som de flest har fått med seg ble arbeidet ved Spro Havn stoppet av kommunen i desember 2019 på grunn av at rekkefølgebestemmelsene i byggeprosjektet ikke ble fulgt. Det ble stoppet med umiddelbar virkning med advarsel om tvangsmulkt.
I løpet av vinteren har det kommet inn flere skriftlige klager og bekymringsmeldinger fra publikum. Firmaet som skal utføre jobben har ikke overholdt kommunens pålegg om øyeblikkelig stans, men derimot fortsatt arbeidet. I prosjektet understrekes det at man skal bevare så mye av trærne og den opprinnelige naturen som mulig. Det man ser nå er total flatehogst og rasering av naturområdet. Utbygger, og underentrepenørene har gjort store inngrep uten å ha fått tillatelse som i tillegg bryter med bestemmelsene i reguleringen.
Nå raser det på sosiale medier og blant Nesoddens befolkning generelt, og med rette. Framkommeligheten på turstien i området er ødelagt, og det har blitt observert nye ras i feltspat- gruvene på Spro. Flere biter seg merke i at dette skjer samtidig som den nye planen for kulturminner og bevaring er ute på høring. Gruvene ved Spro er et yndet turmål med unike naturopplevelser, både for Nesoddens beboere og tilreisende. Man kan lese om innbyggernes frustrasjon og sorg over at dette skjer rett foran nesen på turgåere og andre skuelystne i disse isolasjonstider. Flere kaller det miljøkriminalitet, men ikke minst er dette en ulovlighetssak som er i ferd med å få fatale konsekvenser.
Nesoddens politikere ble i vinter informert av kommuneadministrasjonen at dispensasjoner til inngrep som bryter med rekkefølgebestemmelsene måtte gjennom utvalget, men det ser ut til at dette har blitt helt ignorert. Kommunen nekter å vise styrke og faktisk innføre tvangsmulkt eller kreve tilbakestilling av inngrep, de kommer istedenfor med tomme trusler - og utbyggeren vet å utnytte dette.
Skal utbyggere på Nesodden ha lettere for å be om tilgivelse enn tillatelse? Når politikerne ikke en gang får informasjon, og heller ikke får være med på å fatte avgjørelser, kan vi da kalle dette demokrati?

Marianne Bredesen

No comments: