Thursday, June 3, 2021

Arbeiderklassen – visjoner om en annen verden

 

















Boka med dette navnet kommer ut 21 juni.  Den er bakgrunn for Peder Martin Lysestøl sine innledninger på Nesodden Rødt sin minisommerleir 24-27 juni på Breivoll. Se: https://www.facebook.com/events/495464781623626/

Her beskriver han innholdet i boka:

Hva boka handler om.

Arbeiderklassen i Norge formes i takt med utviklingen av den norske kapitalismen.

Levekårene for de første lønnsarbeiderne var på sultenivå. Slik var det lenge. Dette var ikke noe liv for mennesker. Samtidig visste arbeidsfolk at på landsbygda levde selveiende bønder langt bedre og i byen bodde embetsmenn, kjøpmenn og industrieiere i vakre villaer og med materielle goder arbeidere knapt kunne drømme om. Boka handler om hvilke visjoner den norske arbeiderklassen gjennom historia har hatt om et annet samfunn enn undertrykkersamfunnet de måtte ta til takke med. Jeg ser kampen i forhold til den økonomiske og politiske utviklingen. Boka er delt i 3 hoveddeler: 

Første del Sosialismen. I denne fasen dannes fagforeninger og partiet. Fra 1880-tallet er målet et sosialistisk samfunn. Det diskuteres hva dette er og hvordan kampen skal føres. Noen vil følge spillereglene, det borgerlige demokratiet. Andre vil masseaksjoner, generalstreik og revolusjon. I 1922 var AP for revolusjon.

Andre del er Velferdskapitalismen. Nygaardsvoldregjeringa hadde lovet sosialisme om det ble flertall for det på Stortinget. I 1945 fikk AP + NKP 52,9 %. Skulle regjeringa starte nasjonaliseringen av produksjonsmidlene? Det skjedde ikke. AP, med Gerhardsen og Tranmæl i spissen hadde deltatt i et «spill» der de avtalte med borgerskapet: dere får beholde produksjonsmidlene om dere godtar en sterk velferdsstat. Mye tyder på at selv finansministeren, ikke var klar over at sosialismen ikke skulle innføres.

Velferdskapitalismen ble en materiell suksesshistorie. Levekårene til den norske arbeiderklassen økte. Arbeidsfolk fikk del i den materialistiske revolusjonen.

Den globale kapitalismen gikk inn i krise etter Vietnamkrigen. I USA utviklet makteliten ideer om en råere kapitalisme, nyliberalismen. 

Tredje delen av boka handler om hvordan nyliberalismen ble innført i Norge fra 1980-tallet. Hva betydde nyliberalismen for arbeiderklassens visjoner om et annet samfunn? Jeg viser hvordan arbeiderklassen blir integrert i markedsøkonomien og fratas både visjoner og kampkraft. Partiene som fortsatt har sosialismen i programmet, SV og Rødt, blir mer og mer reformistiske.

I dette kapitlet lager jeg også ei klasseanalyse av det norske samfunnet og viser at arbeiderklassen er i tallmessig tilbakegang og sammensatt på en helt annen måte enn for 50 år siden. Samtidig er globaliseringen av kapitalismen kraftig og store deler av industrien flyttes fra Vesten til Asia og andre tidligere koloniland. I denne delen av verden er det etablert en stadig større og mer klassebevisst arbeiderklasse som lever under forhold arbeiderklassen i vår del av verden levde på for 100 år siden.

Når arbeiderklassen i vår del av verden og i den tidligere 3.verden samarbeider, kan igjen nye visjoner om et sosialistisk samfunn settes på dagsorden.

Peder Martin

No comments: