Tuesday, June 29, 2021

En lykkens dag: -Legevakten kommer hjem igjen!


 
















1. juli får Nesodden sin egen legevakt tilbake. Et viktig og sterkt etterlengtet tilbud til befolkningen som Høyre og Arbeiderpartiet sammen med helseadministrasjonen i mange år har motarbeidet tilbakeført til Nesodden.

I 2001 ble legevakten på Nesodden nedlagt og erstattet med sentral legevakt på Ski for kveld, natt og helg. Nedleggelsen kom på et tidspunkt da det var store vansker med å få kvalifiserte leger.

Siden den gang har det vært et sterkt folkekrav om å få tilbake lokal legevakt, men Helse Sør-Øst, lokal helseadministrasjon og særlig partiene AP og Høyre har strittet imot.

I utredningen fra 2014 skriver kommunalsjef for Helse og omsorg,Anita Nilsen, bl.a.:

«Et eget tilbud vil slik Rådmannen ser det, bli sårbart med tanke på faglig forsvarlighet og tilstrekkelig kompetanse.» 

«Med stor sannsynlighet vil en slik samordning (Ski) føre til både kvalitetsmessige og økonomiske gevinster, og et bedret tilbud for Nesoddens befolkning.»

Befolkningen svarte tydelig på dette og krevde å få tilbake lokal legevaktordningen. Behovet for nærhet til legevakt var hovedargumentet. Mens besøkstallene for Ski kommune tilsvarte ca 26% av innbyggerne var tallet for Nesoddens innbyggere 11%. 

6760 underskrifter

I mai 2014 overleverte aksjonsgruppen for legevakt og Nesodden Velforbund 6760 underskrifter på kravet om å få tilbake legevakt. Det tilsvarte mer enn halvparten av de stemmeberettigede på Nesodden. Allikevel syntes AP og H – som den gangen hadde flertall i kommunestyret – at disse underskriftene ikke var verdt å ta hensyn til.

Her er klipp fra innlegg i 2015:

«Underskriftene representerte ikke noen ting fordi underskriverne ikke visste hva de undertegnet på. De hadde fått ensidig informasjon. En del av underskriverne angret seg når de fikk fakta fra AP og Høyre. AP fikk faktisk en av sine støttespillere – Håkon Pettersen – til å stå fram i AMTA(14/5) å «angre» på underskriften sin. (Ettersom han de siste 8 månedene har kommet med en rekke angrep på legevaktaksjonen på Facebook og vi ikke kan finne ham på noen underskriftsliste så lurer vi på om dette er en bløff)»

Kommunevalget i 2015 ble sterkt preget av legevaktsaken. Se bl.a: http://nesodden.roedt.no/legevaktsavis/

Men Høyre og AP berget med et nødskrik (60 stemmer) et knapt flertall i det nye kommunestyret. Etter valget avviste de interpellasjonen om legevakt med 16 mot 15 stemmer. 

Bedre kvalitet?

Innbyggerkampanjen hadde likevel gitt et klart signal. I løpet av perioden sa den ny kommunen «Nordre Follo» opp legevaktavtalen. Administrasjon, sammen med sentraliseringspartiene prøvde å finne andre løsninger (Oslo og legevakt med Frogn, Ås og Enebakk). Men de kviet seg for en ny runde med uenighet og konflikt. Det var dette som åpnet opp muligheten for å få tilbake legevakten som nå åpner sine dører 1 juli.

Lederen av den nye legevakten ble på siste kommunestyret spurt om kvaliteten ville bli dårligere enn på Ski. Han svarte at tvert imot. Han hadde tro på at den ville bli bedre! Dette er en bekreftelse for oss, som i snart 20 år har kjempet for lokal døgnåpen legevakt.

Vi gleder oss.

Samtidig skal vi møte utfordringene. Rekruttering av leger og sykepleiere er en utfordring i kommune-Norge. God personalpolitikk og ordentlige arbeidsforhold er viktig for å bevare ordningen.

Rødt

Olga Papalexiou
Geir Christensen

No comments: