Tuesday, December 14, 2021

Eiendomsselskap, innsyn og demokratiske holdninger

 

Vil Linaro bli lagt til eiendomsselskapet?

Rødt er mot å legge kommunale eiendommer ut i et aksjeselskap. Norge er full av dårlige historier hvor felleskapets verdier er blitt solgt til spottepris til spekulanter via aksjeselskap.


Når flertallet (alle unntatt SV og Rødt) vil ha eiendomsselskap er vi opptatt av mest mulig profesjonell styring av verdiene og å sikre selskapet mot kameraderi og korrupsjon. 


Vi forventet derfor en sak til kommunestyret om styresammensetning, lønn og oppdragene selskapet skulle få.  Slik vi får årlig i forkant av generalforsamling i 

Remonter som er det andre kommunale aksjeselskapet.  I steden fikk vi orientering om hvem som skulle bli arbeidende styreleder for selskapet i et lukket formannskapsmøte. Ikke noe mer.


I ettertid er det kjent at styresammensetningen er omstridt. Kandidater har trukket seg fordi de synes styret ble for lite profesjonelt. En av tre medlemmer av valgkomiteen trakk seg fra arbeidet, bare daværende ordfører og varaordfører ble sittende.


Lønn er ikke diskutert med noen vi vet om.  

Oppdragene er uklare. Enkle spørsmål som om selskapet skal få eiendomsretten til historiske bygninger som  Linaro og To gård er ikke avklart, men sannsynlig.  Historielaget spurte om hvorfor det ikke står et ord i stiftelsesdokumentet om å forvalte kulturhistorisk ansvar. Ingen mulighet til å spørre før stiftelsesmøtet og intet svar etterpå.


Stiftelsesmøtet, som består av ordfører alene, velger styret, fastsetter lønn og vedtar stiftelsesdokument. Ingen diskusjon, ingen orientering på forhånd til innbyggerne slik at de kunne få gitt innspill. ( En sak på dagsorden til formannskap har i det minste interesserte innbyggere en uke til å sette seg inn i.)


Om dette juridisk sett er lovlig overlater vi til andre å bedømme.  Om dette er i demokratiets ånd, derimot, er vårt politiske ansvar å ta opp.  Skal vi fortsette med et system hvor det meste foregår på bakrommet og hvor innbyggerne blir holdt helt utenfor? Det er den politiske utfordringen.


Rødt vil foreslå at spørsmål om styresammensetning, lønn og oppdrag/oppdragsbeskrivelse legges opp til behandling i kommunestyret etter at innbyggerne får anledning til å uttaler seg til forslagene. Så får ordfører holde ekstraordinær generalforsamling for å rette opp vedtakene etterpå.


Helge Seeser-Hoff

Geir Christensen

No comments: