Sunday, February 26, 2023

Hvorfor ville Høyre umyndiggjøre kommunestyret?






















Rødt kritiserte Høyre for å ha sørget for å hindre behandling av alle forslag om å omsone arealer til næring når vi behandlet arealplanen. (Omsoning er å gi områder et spesielt formål: næring, bolig, landbruk osv og er en forutsetning for å få byggetillatelser)

Til det svarer Høyre i AMTA 24. februar at «vi må forholde oss til kommunens spilleregler. Det gjør ikke Rødt.»

Saken er som følger: Etter høringsrunden på kommuneplanens arealdel, hvor det kom inn svært mange forslag til endringer, går administrasjonen gjennom forslagene og lager en innstilling. Den var i hovedsak å avvise. En rekke av de innsendte forslagene var foreslått opprettholdt av både Rødt og Høyre med flere. Men et knapt flertall på 16 - i hovedsak bestående av den vanlige alliansen med AP, H og FrP – stemmer ned å behandle dem.

Vi som tilhørte mindretallet på 15 forholder oss visst ikke til spillereglene? Hvilke spilleregler Høyre? Loven sier: (§11-15) Kommunestyret selv vedtar kommuneplanen. Dersom kommunestyret vil treffe vedtak om kommuneplanens arealdel som medfører en bruk av arealer som ikke har vært gjenstand for høring under planbehandlingen, må de deler av planen som ønskes endret, tas opp til ny behandling. 

Det er første gang jeg har opplevd at det ikke blir ny høringsrunde etter kommunestyrets behandling av kommuneplanen og de endringene som der er gjort. Det er å umyndiggjøre kommunestyret og opphøye administrasjonen til allmektig. Samt å gjøre narr av alle de som har lagt tid og krefter i å sende inn høringssvar.

Påstanden om at vi i tilfelle står uten kommuneplan er usann. Eksisterende kommuneplan gjelder til ny blir vedtatt. Kommuneplanen kan vedtaes med unntak av de spørsmålene som må til ny høring.

Høyre varsler sak om delplan for å omsoning av tomter til næring. Det ser vi positivt på. Men vi må følge spillereglene. (De virkelige, ikke de oppdiktede) Endringer av kommuneplanen kan bare gjøres ved å behandle kommuneplanen på nytt. Det hadde vært fint. Kan vi oppfatte det som en selvkritikk fra Høyres side og et varsel om ny behandling?

Geir Christensen

Rødt


Her er Høyres innlegg som ovennevnte er svar på:  


Jo, Høyre har konkrete tiltak for mer næring på Nesodden

næringspolitikk

- Dette er et tilsvar til: Næringspolitikk: Skryt uten tiltak?

I Amta får Høyre kritikk av Rødt fordi vi ikke sonet om tomter til næring da arealplanen ble behandlet i desember. Selv om Høyre selvsagt ønsker mer næring på Nesodden, må vi forholde oss til kommunens spilleregler. Det gjør ikke Rødt.

Nesodden trenger flere arealer til næring, både for at nye aktører skal kunne etablere seg og for at eksisterende skal kunne utvide virksomheten sin. Dette var grunnen til at Høyre foreslå å sone om flere tomter til næring da arealplanen ble behandlet. Vi fikk imidlertid klar beskjed fra kommunens administrasjon om at behandling av forslagene ville utløse krav om en ny høringsrunde. Da ville vi stått uten en arealplan på ubestemt tid, og all utvikling i kommunen ville stoppet opp. Dette valgte Høyre, i motsetning til Rødt, å lytte til.

Nå må vi se fremover, og i neste kommunestyremøte vil Høyre – sammen med FrP, Sp og KrF – fremme forslag om å igangsette en delplan for omsoning av tomter til næring. Vi håper at Rødt vil støtte dette initiativet.

Selv om Høyre deler Rødts utålmodighet, må vi forholde oss til spillereglene for kommunale prosesser. Det er i hvert fall viktig for et styringsparti som Høyre.

Og at Høyres næringspolitikk er tiltaksløs, er en urimelig anklage fra Rødt. I flere av våre alternative budsjetter har vi blant annet foreslått å redusere skatten på næringseiendom, mens Rødt har ønsket å øke skatten. I tillegg er Høyre opptatt av å gi næringsdrivende forutsigbarhet, og gjøre Nesodden til et mer attraktivt sted å skape jobber.

Mens vår grunnholdning er «ja», har Rødt sin som regel vært «nei».

Trude Thorsdatter Evensen,

Kommunestyrerepresentant og

leder for Nesodden Høyre, Jaer

No comments: