Thursday, November 23, 2023

Eldreomsorgen: En varslet krise

 















Nå står vi mitt oppe i eldrebølgen

Antall innbyggere over 80 år øker fra 833 i år til 1180 i 2028. En økning på på 42 %

Behovet for hjemmetjenester og sykehjemsplasser beregnes vanligvis som prosenter av antall eldre over 80 år.

Det er en formidabel utfordring for kommunens helsetjenester. Ved vanlig beregningsmetode skal vi de neste 4 årene ha behov for 44 nye stillinger i hjemmetjenestene. Budsjettet foreslår 5.

Dekningsgraden for sykehjemmsplasser utvikler seg slik:

2023:15%

2024:14%

2025:13%

2026:12%

2027:11%

Behovet, hvis sykehjemsplass skal være like tilgjengelig som i dag, er 44 nye plasser. Kommunen har ikke begynt planlegging av nytt sykehjem engang.

Demens er den mest økende og mest resurskrevende sykdommen blandt eldre. Kommunen har bygget demensboliger. Men har ikke penger til å åpne nye avdelinger på Skoklefall. I 2023 budsjettet ble det utsatt p.g.a. pengemangel. Det samme er foreslått i 2024.

Kommunestyret har akkurat behandlet sak hvor mange ansatte i helsetjenesten sier at tempoet er for stort og at de ikke får utført oppgavene sine skikkelig.

Kommunen vil i løpet av få år trenge opp mot 100 millioner mer til omsorgssektoren. Stortinget viser ingen vilje til å skaffe kommunen disse pengene.

Konsekvenser?

Å vite at våre gamle blir ivaretatt forsvarlig en en av bærebjelkene i velferdskommunen. Vi vil ha et samfunn hvor vi kan være sikre på at kommunen stiller opp med hjemmetjenester så lenge det går og med institusjonsplass når det blir nødvendig.

Uten dramatiske grep vil den tryggheten ikke finnes om få år. I steden snakker sentrale politikere om at vi må ta ansvar for vår egen alderdom. De kan jo begynne med å forklare dette på demensavdelingene.

Vi utfordrer partiene til å diskutere hvordan vi skal skaffe penger til en grundig opprustning av helsetjenestene.

Rødt vil foreslå et opprop til Stortinget fra Nesodden samt å samle støtte til dette fra flere kommuner.

Rødt

Geir Christensen



No comments: