Sunday, February 8, 2009

Billettkaos og privatisering

24. januar fortalte Lisbeth Iglum Rønnhovde en tragikomisk historie om sitt forsøk på å kjøpe togbillett fra Askim til Malmø. Flere har hatt lignende opplevelser. Årsaken til problemene er viktig å få fram. Forklaringen heter privatisering og konkurranseutseting. I gamle dager var NSB statens redskap for å kjøre tog og selge togbilletter. For NSB var det en del av samfunnsansvaret å selge utenlandsbilletter. Nå er NSB et aksjeselskap som skal tjene penger. Da er ikke interessen for å selge andre selskaper sine billetter, slik som strekningen Gøteborg- Malmø, særlig stor. På samme vis vil ikke Flytoget fortelle deg at du får NSB-billett på flytogstrekningen mye billigere. Mye av NSB sitt billettsalg er outsorset til Narvesen. Men de har begrensede kunnskaper og selger bare det enkle. Sammensatte reiser må du annet sted for å få. Osv.

For publikum ville de være et stort framskritt om du kunne gå et sted for å kjøpe billetter og få skikkelige svar på alle reisemuligheter og prisalternativ. Men "fri konkurranse" er ikke frihet for reisende, men først å fremst frihet for selskaper til å kunne tjene penger på oss.

Denne galskapen ønsker Venstre å videreutvikle. De vil gjerne legge flere ruter ut på anbud etter modell av Gjøvikbanen. Gjøvikbanen fikk mye bedre trafikktilbud etter anbudsrunden sier de. Det er sant, for det stilte det offentlige som anbudsvilkår. Det kravet kunne jo blitt stilt direkte til NSB istedenfor å gå veien om en omfattende anbudsrunde. Resultatet hadde blitt det samme. Nå vant NSB og kjører fortsatt, heldigvis.

Vi ser fram til at Venstre får gjennomslag for kravet sitt og at vi får forskjellige selskaper som kjører Skilokalen, Mosselokalen, Intercity fra Halden, Gøteborgtogene og lokaltogene på Østlina. Men hver sine rutetabeller og salgssteder som konkurrentene selvfølgelig ikke vil informere om. Da kan vi få lov å bruke dagen på å lete opp riktig billettluke på toget vi ellers kunne ha rukket.

Leve markedsliberalismen!

Eller?

Geir Christensen
Rødt Akershus

No comments: