Sunday, February 8, 2009

Krisepakke for arbeidplasser - ikke til banksjefer

Konkurser, permitteringer og oppsigelser blir dessverre mer og mer vanlig innenfor den norske fastlandsindustrien. Mange industribedrifter i Akershus, som for eksempel elbilfabrikken Think og Roma Mineralvannsfabrikk, sliter. 596 personer har siste måned føyd seg inn i køen av arbeidsledige på Romerike.

Regjeringens svar er å låne ut enda mer penger til bankene. Det redder nok banksjeflønningene (selv om de ikke får øke lønningene akkurat nå) og DNBNors nye bankpalass i Bjørvika. Men å tro at bankene dermed skal drive sosialhjelp overfor konkurstruet industri er i beste fall blåøyd. Rødt vil ikke redd aksjemarkedet – vi vil redde arbeidsplassene. Derfor ber vi regjeringen om å komme med en egen krisepakke for fastlandsindustrien som inneholder statsgarantier om lån og direkte driftsstøtte. Offentlige midler må brukes direkte til å støtte fremtidsrettet industri som f.eks Think.
En betingelse for en hver industribedrift som ønsker å få tilgang på en slik krisepake at bedriften inngår en bindende avtale som må inneholde krav:
- Lederlønningene reduseres eller fryses.
- Alle permitterte skal tas tilbake i jobb.
- Omfanget av utbetaling av overskudd til aksjonærene fryses.
- Bedriften avlyser samtlige utdelinger av opsjoner og bonuser.
- Bedriften skal følge de til en hver tid gjeldende tariffavtalene for sine ansatte.
Myndighetene må kontrollere at bedriftene ikke bryter en slik avtale.

En slik innretning vil sikre arbeidsplasser og industriutvikling. En slik politikk krever kanskje at statsministeren skaffer seg andre venner en sjefen for DNBNor? Rødt utfordrer LO avdelingene på Romerike til å stille krav til regjeringen om målrettede tiltak for å redde industriarbeidsplasser på Romerike.

Geir Christensen, 1. plass på Rødt Akershus' stortingsvalgliste

No comments: