Sunday, September 14, 2014

Ordførerens bortforklaringer

Sandberg fortsetter å fraskrive seg ansvaret for lærerkonflikten hvor Nesodden, uten noe politisk mandat fra kommunestyret, tok aktiv stilling for KS sine arbeidstidskrav og mot lærerne.

Saken ble tatt opp på formanskapets seminar, forklarer ordføreren. Kommunen styres politisk gjennom vedtak, på bakgrunn av utsendte sakspapirer i beslutningsdyktige organer. Det er formannskapets møter. Der er saken ikke behandlet. Å nevne spørsmålet på et seminar som ikke kan fatte beslutninger, er ikke kommunal saksbehandling.

Det kommunale forhandlingsutvalget er delegert tariffspørsmål, skriver først AMTA på lederplass og deretter ordføreren noen dager etterpå.   Jeg har spurt etter delegeringsvedtaket og møtereferatet der utvalget besluttet at kommunen skulle støtte KS sine arbeidstidskrav.    Så ble det taust. Det finnes ingen slik delegasjon.

Nå skriver ordfører at rådmannen er delegert ansvaret for tariffoppgjør.  Rådmannen kan delegeres myndighet i "enkeltsaker og saker av ikkeprinsipiell karakter". Å påstå at lærerkonflikten ikke handlet om prinsipper er det ingen som har prøvd. Dersom Rådmannen på egen hånd har besluttet komunens politikk forventer jeg en offentlig refs fra ordfører. I motsatt fall må ordfører ta ansvaret.
Gjennnom å hindre at kommunestyret tok stilling til spørsmålet om lærernes arbeidstid og deretter støtte KS sine krav gjennom å stemme ja i tariffoppgjøret har ordføreren satt seg ut over sine fullmakter og bedrevet politikk uten politisk forankring.

Ordføreren påstår i AMTA at dersom 428 kommunestyrer skal bestemme i tariffoppgjør så må forhandlingene foregå lokalt. Rødt ønsker sentrale forhandlinger. Også i sentrale forhandlinger skal medlemmene bestemme, ikke bare i fagforeningene, men også på arbeidsgiversiden. Det betyr at 428 kommunestyrer skal bestemme arbeidsgiverpolitikken og ikke noen få toppolitikere i KS.   Dette kalles demokrati, men forståelsen for dette begrepet virker noe mangelfull.

Geir Christensen
Rødt

 

No comments: