Wednesday, December 3, 2014

Trafikksikkerhetstiltak: Hvem bestemmer?

En kommune styrt etter rådmannens innfall? Et kommunestyre uten styring?


Skolevei Fjellstrand
Farlige veier for myke trafikkanter, kanskje særlig skolebarn, har vi mange av på Nesodden. Behovet for utbygging av gang- og sykkelstier og andre tiltak er stort. På forespørsel fikk teknikk- og miljøutvalget over 100 henvendelser om trafikkfarlige forhold i 2008. Svært lite skjer. Rødt sitt krav om at det skal lages en komplett trafikksikkerhetsplan ble nedstemt av AP, H og Frp. Viktige tiltak som f.eks. gang- og sykkelsti mellom Alvern og Fjellstrand har stått på prioriteringslista lenge uten at noen ting skjer.

I slutten av november får jeg vite at kommunen har søkt midler fra Aksjon Skolevei for å bygge gang- og sykkelsti gjennom en skog langs Skoklefalltjern. Skoleveien er farlig. Det finnes både røtter barna kan snuble i og vanndammer de kan plumpe i.

Jeg skal ikke ta stilling til hva slags tursti det bør gå langs Skoklefalltjern. Men ærlig talt – er dette tiltaket vi bør settes øverst på prioriteringslisten når det gjelder skoleveier? Hvordan har dette tiltaket kommet dit? Er det fattet vedtak i noe politisk valgt organ? Jeg har ikke funnet det så langt.

Det eneste vedtaket i saken jeg finner, er i kommunestyremøtet 30/6. Under behandlingen av parkeringssituasjonen i Tangenområdet står følgende:
I tillegg bes rådmannen vurdere:
...
7. Muligheten for å opparbeide gang- og sykkelsti fra Skoklefall kapell til Tangenåsen
...

Rødt fremmet følgende forslag:
Punkt 7. Muligheten for å opparbeide gang- og sykkelsti fra Skoklefall kapell til Tangenåsen (Hvis meningen er å legge asfalt gjennom skogen)
Strykes.»

Dette ble vedlagt protokollen og ikke stemt over fordi – hvis jeg husker rett – dette bare var spørsmål som skulle vurderes og at saken skulle komme tilbake til kommunestyret.

Etterpå får jeg ikke vite noe før naboer melder at byggefirmaet har utplassert brakke som forberedelse til å starte arbeidet.

Mine spørsmål er:

Hvem bestemmer prioriteringene av tiltak for å utbedre skoleveier og bygging av gang- og sykkelstier?

Hva slags prioriteringsliste for penger fra Aksjon Skolevei finnes? Er den politisk vedtatt?
Foreligger det noe politisk vedtak om å bygge gang- og sykkelsti langs Skoklefalltjern?
Er dette en av de mange sakene hvor Rådmann ordfører og varaordfører har «snakket sammen»?
Vil ordfører ta initiativ til å rydde opp i de politiske styringssystemene?

Geir Christensen
Rødt

No comments: