Saturday, January 17, 2015

Tangen - Oslo sentrum sør?


Sweco sin visjon
Sweco, som er et av Norges ledende konsulentselskaper innen engineering, lanserte i høst sin visjon for Oslo 2070. Der var Nesoddtangen blitt Oslo sentrum sør, bebygget med høyblokker. Fire kunstige øyer i Bunnefjorden med 125 000 innbyggere, og det hele er bundet sammen med T-bane fra sentrum over Tjuvholmen, Bygdøy, Nesoddtangen, Hellvik, Storeflu og opp til Holmlia og inn på Østensjøbanen. Se http://www.sweco.no/no/Norway/Nyheter/2014/Visjonare-utbyggingsplaner-for-Oslo-2070-/

For Sweco er dette en drømmeframtid. For mange av oss som bor på Nesodden vil det være et skrekkscenario, og en følelse av å bli spist av den byen vi rømte fra.

Urealistisk”, var kommentarene fra Nesoddpolitikerne, og ingen debatt fulgte lokalt. Men dette er fjerde gang på tre år slike storslåtte planer lanseres fra tunge aktører i næringslivet. Kaster de bort millioner på utredninger de ikke tror på? Eller er dette faktisk alvorlig ment?

Planene bygger på den forutsetningen at Oslo skal vokse til millionby, og at det må finnes plass til noen hundre tusen innbyggere uten å røre markagrensen. Da er det ikke mye mer enn fjorden og Nesodden som er tilgjengelig for utbygging. Teknisk er dette høyst sannsynlig mulig.  

Dette vil jo aldri Nesoddens politikere gå med på, er motargumentet. Men hvem har sagt at vi har politikere på Nesodden som bestemmer noe som helst om fem år? Kommunereformen er ment å resultere i enten Follokommunen med Ski som sentrum eller Nesodden som bydel i Oslo. Det er ikke sikkert kommunestyret i Follokommunen har spesielt mye imot planen, og for Oslo kommune er dette bare en fortsettelse av fjordbyprosjektet de har drevet med lenge. 
Vi tror planene er alvorlig ment og at de har tid til å vente på kommunereformen. Vi trenger politikere på Nesodden som vil stå opp mot sammenslåingsporsjektet ikke slike som protesterer for all verden, men villig er med på ferden. På Stortinget er det stort flertall for å få til omfattende kommunesammenslåinger. Høyre, AP, Frp, Venstre og KrF støtter dette. Lokalt er det litt mere delt, men det er ikke usannsynlig at lokalpartiene er lojale mot sine moderpartier – i alle fall etter valget i høst. En målestokk kan være om de vil la avgjørelsen gå til folkeavstemning, eller om de etter valget bare vil la kommunestyret vurdere utredningene som kommer (også etter valget). Det er ikke sikkert vi har noe valg til kommunestyre på Nesodden i 2019.
 
 

No comments: