Saturday, December 24, 2016

Kommunebudsjettet gir økende forskjeller Politikken kan snus til solidaritet

Sykehjemmet er blant taperne i Nesoddbudsjettet
Etter mye ståk er Nesoddbudsjettet vedtatt. Vedtakene er som et ekko av regjeringen Solbergs nasjonale politikk, bare her med en litt annen allianse bak seg: H, AP, MDG og V.

Det er nedskjæringer over hele linja. Protestene og demonstrasjonene første til at nedskjæringene ble redusert fra ca 29 millioner til ca 20 millioner og profilen er vesentlig endret. Det er en klar sammenheng mellom styrken på protestene og endringene i budsjettet. Barnehagene, skolen, Frivilligsentralen og Nesoddtangen gård m.m. Har fått mindre nedskjæringer
Flyktninger, psykisk helse, sykehjemmet, omsorgstjenestene, teknisk drift m.m. Har beholdt eller fått større nedskjæringer.

Kommunen er ikke der når du trenger den.

Tilbud du trenger når du er i krise, blir dårligere eller borte. En million mindre til psykisk helse
Det ikke settes av penger til det økende antall eldre, og bevilgningene til sykehjemmet kuttes. Mindre til flyktningeoppfølging. Kort sagt: Flere som faller utenfor.

Farlig fremtidig gjeld?

Vi skal spare for å slippe å låne så mye til framtidige investeringer og for å ha reserver hvis rentene stiger. Dette er begrunnelsen for å sette 26 millioner i banken framfor å bruke dem på høyst påkrevde kommunale oppgaver. Høy gjeld er selvfølgelig alltid ubehagelig. Men skal vi av den grunn la være å yte gode tjenester? Skal vi la bygg stå uten tilstrekkelig vedlikehold og overlate en galopperende vedlikeholdsregning til framtid?

Og tenk gjennom argumentasjonen: Vi skjærer ned på tjenstetilbudet nå, slik at en framtidig mulig renteøkning ikke medfører at vi må skjære ned på tjenestetilbudet. Vi gjør det med en gang så vi slipper å gjøre det i framtiden?

Kapitalens representanter

Erna (og Jonas) ler sammen med finanskapitalen. Framtidige statlige oppgaver kan smertefritt skyves over på Nesodden uten særlig penger. For der har politikerne gått foran og skåret ned allerede. Der blir det ikke spetakkel når neste statsbudsjett kommer med enda trangere kår for kommunal velferd. Mer penger kan i steden brukes på næringslivssubsidier. Bankene og pengefolket har vunnet over velferd enda en gang.

Alternativet

Det trenger ikke være slik. Rødts varaordfører i Bodø skriver slik: «Nå er budsjettbehandlinga ferdig, og FOR et budsjett! Vi øker grunnbemanninga i skole, barnehager og institusjoner, styrker krisesenteret, fortsetter en offensiv satsing på sosial boligbygging.....» De viktige forskjellene på Bodø og Nesodden er politisk. Rødt arbeider for et nytt flertall i Nesoddpolitikken.

Geir Christensen
Rødt

No comments: