Wednesday, June 7, 2023

Cirkel K tomta kan være en miljøbombe Kommunestyret lukker øynene?















Lang tids oljevirksomhet på Fagerstrand har høyst sansynlig lagt igjen mye forurensing i grunnen, både på land og i sjøen. Stedet har potensiale til å være Nesodden sin største miljøbombe. Før utbygging gjøres her, er det av stor betydning å få undersøkt forholdene og få ryddet opp i alle gamle synder. Vi tenkte dette var det lett å få allmen støtte til og fremmet følgende i kommunestyret 22 mars:

Forurensing i Cirkel K tomta må undersøkes og ryddes opp i tidlig. Kommunen stiller krav til eier om undersøkelser og opprydding innen utgangen av 2024.

Fra protokollen: «Forslaget fra Papalexiou (R), fikk 8 stemmer (4 R, 1 KrF, 2 V, 1 MdG (Norris)) og falt.»

Partiene H, Frp, Ap og SP har gjennom hele perioden vært mer opptatt av utbyggernes interesser enn av innbyggerne og miljøvern. Får disse fortsatt flertall vil selv ikke opplagte miljøkrav være sikker på å få støtte.

Mer overraskende var stemmegivingen til MDG og SV. En forklaring vi fikk er at dette er krav som kommer i reguleringsplanen uansett. For oss er det litt naivt.

Jeg vil minne om utbyggingen ved Tangen senter der den gamle bensinstasjonen lå. De fikk byggetilatelse med alle papirer i orden. Under utgravingen oppdaget folk på Flaskebekk at det kom masse med gule bobler i Flaskebekken. Etter purring fra beboere klarte kommunen etter mange dager å ta grep. Da var det meste av sølet allerede spredd til områdene langs Flaskebekken og ut i Oslofjorden fordi de forurensede massene ikke ble fjernet før oppstart av byggeprosessen. 

En viktig årsak til at mange utbyggere lurer seg unna opprydding er at de selv styrer undersøkelsene. Kommunen får rapporter som utbygger synes er passende. Mulighetene for å skjule ubehagelige opplysninger, og derved unngå utgifter, er store.

Rødt vil at kommunen skal være proaktiv. Skadene etter den gamle bensinstasjonen kan være bagatellmessig i forhold til hva som skjuler seg på Fagerstrand sjøside. Her kan vi ikke være fornøyd med pyntelige formuleringer.

Vi tror vi kan oppnå enighet om dette med SV og MDG. Dersom partiene som representerer utbyggerne får flertall derimot.....

Geir Christensen

Rødt


No comments: