Sunday, June 18, 2023

Høyres kamp mot miljøvern


















Rødt sitt forslag om å få fortgang i undersøkelsene og opprensingen av forurensing etter oljevirksomheten på CirkelK tomten på Fagerstrand vakte vrede:

Høyres Torbjørn Sætre skriver:

«Det forhold at Rødt tilsynelatende ikke skjønner forskjellen på et planprogram og en reguleringsplan, betyr ikke at resten av kommunestyret har en naiv holdning til spørsmålet om kartlegging og opprydding av forurensning. Det betyr bare at Rødt ikke skjønner eller vil skjønne forskjellen.»

Kommunen har etter forurensningsloven rett til å kreve undersøkelser og tiltaksplan, så påstandene ovenfor er helt feil. På nevnte tomt har det kommet flere varsler om forurensing av bl.a. olje, frostvæske og whitesprit, uten at nevneverdig er gjort for å rydde opp.

Rødt ønsker å få igangsatt oppryddingsarbeidet så fort som mulig og tok det opp i samband med behandling av planprogrammet der kommunestyret uansett måtte gjøre en vurdering av hva slags prosesser vi vil ha på tomta.

Høyre vil tydeligvis utsette undersøkelser og opprydding så lenge som mulig.

«Opprydning kommer til å være en forutsetning i reguleringsplanen, og det blir ikke bygget en kvadratmeter før området er rensket opp. Det vet selvfølgelig grunneier også.», skriver Høyres mann. Å ja?

Mange utbyggere har tidligere sluppet unna miljøkrav fordi AP og Høyre ikke har tatt slike spørsmål alvorlig og dermed har valgt å lukke øynene for dokumenterte miljøutfordringer. . Høyre har til og med nektet å ta hensyn til aktuelle miljøutfordringer fordi de har blitt spilt inn for seint i «prosessen»!

Noen eksempler:

Bensinstasjonstomta på Tangen senter

Krav om kartlegging og opprydding kom i planarbeidet før utbyggingen på den gamle bensinstasjonstomta ved Tangen senter. Problemet var bare at kartleggingen ikke fant noe og oppryddingen ble ikke gjort. Tvert imot rant mesteparten av sølet ut i Flaskebekken og Oslofjorden. Hva gjorde Høyre, som en sentral aktør og del av makta sammen med AP, feil den gangen?

Giftdumpingen og sprengningene i Oslofjorden

I begge sakene fantes det miljørapporter som sannsynliggjorde at gammel dritt viller blivirvlet opp og spredd utover fjorden. Høyre og AP støttet begge tiltakene. I ettertid kom meldingene om alvorlig forurensing og krise i Oslofjorden.

Bergerskog

Høyre, sammen med AP stemte 2 ganger for utbygging midt i den verneverdige Bergerskog. Utbygger påstod at det ikke var vesentlig biologisk mangfold å ta vare på. Bare en aksjon fra naboene og deres spleis på ny miljørapport brakte nye fakta fram. To ganger sa fylkesmannen nei før Høyre og AP gav seg. Nå er det området omsonet, mens andre utbyggingsplaner er på trappene i Bergerskog..

Hvorfor lukket Høyre øynene for verneverdien og prøvde å få bygget ned verdifull natur?

Cirkel K-tomta

På tomta til Cirkel K ser det ut til at Høyre vil fortsette som før og ikke gå tidlig og aktivt ut for å sikre miljøhensyn.. Er det betryggende? Er det noe grunnlag for å tro at Høyre og AP vil ta miljøproblemene alvorlig denne gangen?


Geir Christensen

Rødt


No comments: