Thursday, December 7, 2023

Eldreomsorgen: En varslet krise og et kommunestyre som lukker øynene

 















Antall eldre over 80 år øker fra 833 i 2023 til beregnet 1180 i 2028. Det er en øking på 42% i løpet av denne økonomiplanperioden.

Omsorgsbehov måles ofte i prosenter av antall innbyggere over 80 år:

Skal tilbudet holdes på samme nivå i hjemmetjenestene som i dag trenger vi 44 nye stillinger de neste 4 årene. I budsjette foreslåes 5.

For sykehjem framstilles utviklingen slik:
Dekningsgraden på sykehjem viser:

2023:15%
2024:14%
2025:13%
2026:12%
2027:11%


Sykehjemmet har vært fullt lenge. Fjellstrand omsorgsboliger har fått forsterket helsetilbud fordi de har beboere med stort pleiebehov.

For Rødt har det lenge vært preserende å få bygget nye sykehjemsplasser.

Demens øker også raskt. Åpning av ny avdeling på Skoklefall er nok en gang foreslått utsatt, nå til etter 2024.

Svarene fra kommunedirektøren på spørsmål fra Rødt om disse utfordringene ligger her: https://nesodden.roedt.no/sporsmal-og-svar-om-eldrebolgen-i-nesodden-kommune/

Vi kan ikke se noen analyse av hvordan behovene vil utvikle seg i disse svarene. Det kan virke som den svake kommuneøkonomien ligger til grunn for budsjettene uten at behovene er vurdert. Da foreligger det heller ingen vurdering om hva kommunen eventuelt må slutte å bistå med.

Rødt har utfordret alle partiene til å vurdere hva de vil gjøre med denne varslede krisen. Unntatt SV som har sett på noen tiltak, så ser partilederne i gulvet og snakker om noe annet. Et forslag fra Rødt om å utrede behovet for nye sykehjemsplasser ble nylig nedstemt.

Det skal ikke mye tallknusing til for å se at vi står overfor en eldreomsorg som ikke klarer å takle eldrebølgen.

Skal Nesodden (og andre kommuner) klare å møte eldrebølgen kreves det mange 10-talls millioner i økte overføringer fra staten

Dette er en nasjonal utfordring med sterke utslag på Nesodden. Vi blir stadig eldre og lever lenger med flere sylkdommer. Skal vi se dette som et gode og bruke litt mer av samfunnets ressurser for å sikre at alle får en verdig alderdom? Eller skal vi se det som et pengeproblem og yte dårligere omsorg? Så langt er Stortingets løp å lukke øynene å la kommunene svette med en eldreomsorg uten nødvendige ressurser.

Nesodden Rødt sitt forslag er:

Rødt vil foreslå en egen uttalelse/krav til storting og regjering om å øke kommunale rammer slik at eldrebølgen kan møtes. Uttsalelsen brukes som brev/henvendelse til Regjering og Storting og som grunnlag for en kommunal kampanje.

Rødt
Geir Christensen

No comments: