Våren 2024 inviterte Nesodden Næringsforening, Norsk Yrkesdykkerskole og andre aktører, politikere til møter på kaikanten, og la fram sitt syn på hvordan sjøsiden kan utvikles. Området, spesielt med dypvannskaia som den eneste av sitt slag i indre Oslofjord, er attraktivt for næringer og forskningsmiljøer innen innovativ marinteknologi, havforskning og marinbiologi. Fra hele verden, faktisk. Her ligger muligheter for et unikt maritimt miljø, eller som jeg sa til AMTA, et slags «Maritim Valley».
Et eksempel er universitetet i Ås, som skal forske på og utvikle maritime miljøer, og har behov for sjønære lokaliteter. Utviklere av maritim teknologi er avhengig av dypvannskai for å teste ut produktene sine. Dette kan bety mange arbeidsplasser. Næringsforeningen ønsker først og fremst næringer som sysselsetter flest mulig folk, ikke bedrifter på 1000 kvadratmeter og to ansatte. Forsknings- og utviklingsmiljøer ville være gode eksempler på det de ønsker seg. Vi fra Rødt ble veldig imponert, jeg selv nesten starstruck vil jeg si, over det som ble presentert for oss.
I årevis har saken om «Statoil-tomta», som den kalles på folkemunne, versert både i media og i politikken. Nå i vår tid, der boligutbygging er blitt den nye gullkalven det skal danses rundt, er det vanskelig å få gjennomslag for andre muligheter og nye tanker. Argumentet mot andre løsninger er oftest utbytte, lønnsomheten er mindre. Utbygging ble før sett på som et samfunnsansvar; før ble grender skapt rundt handel og næring, ikke hundrevis av boliger i et slags «resort». Det å skulle skape et fullverdig lite samfunn, og ikke bare en soveby, er ikke i tiden. Kanskje burde vi politikere tørre å tenke nettopp litt gammeldags?
Arbeidsplasser og næring står ikke høyt i kurs hos utbyggere. Penger er eneste mål. Kortreist arbeid er det viktigste miljøtiltaket vi kan gjøre. Rødt ønsker at Fagerstrand skal bli et sted du pendler til, ikke fra. Med kyststien og havnepromenade gjennom området vil det bety at stedet ikke «dør ut» når arbeidsdagen er over, men at det kan innby til folkeliv, kultur, rekreasjonsmuligheter for de som bor i nærheten: Et sted folk vil komme til.
Circle K på sin side ønsker boliger på kaiområdet. Selv om det på resten av tomta kan være muligheter for opptil 700/800 boliger, så er det ikke nok fortjeneste. De ønsker luksusleiligheter eller ingenting. Kaiområdet består av ca 30 mål av totalt 220 mål. Faktisk prøver Circle K seg med trusler, og trekker seg fra alle planer etter at det ser ut som at et flertall av partiene på Nesodden går for næring langs sjøkanten. Bedriftene som holder til på kaiområdet har fått oppsigelse. Og dette før ett eneste regnestykke er lagt fram, eller detaljer i reguleringen er avgjort.
Nå gjelder det at kommunen og kommunepolitikerne ikke lar seg presse. Det er mange byggeprosjekter som står i startgropa på Fagerstrand, og planene for infrastruktur og kravene til rekkefølgebestemmelser er allerede godt fundamentert. Kommunedelplanen skal ut på høring i november. I skrivende stund ser det ut som Høyre kjører et ganske ensomt løp der de vil gå for boliger istedenfor næring, med mulig støtte fra KrF. Rødt er urokkelig, så håper vi Ap, SV, Venstre, MdG og FrP holder løpet sammen med oss!
Vigdis Seljåsen Lie
No comments:
Post a Comment