Thursday, August 23, 2012

Å bo er en menneskerett

Rådmannen har lagt fram forslag til boligsosial handlingsplan, ett år forsinket. Handlingsplanen skal behandles av kommunestyret 6. september. Boligprisene, spesielt i pressområdene, er den største sosiale utfordringen vi har.
Hvordan en ung nyansatt barnehageassistent med mindre enn 300 000 kroner i årslønn skal klare å kjøpe seg en bolig på Nesodden, er blant de presserende spørsmålene kommunen skal svare på. I tillegg skal kommunen skaffe omsorgsboliger til mange grupper, og skaffe midler og bosted til de som økonomisk er ute av stand til å klare boligmarkedet.

Rødt mener rådmannen svarer uforpliktende på disse utfordringene. Det foreligger ikke en eneste klar målsetting om hva som skal bygges når. Ikke en eneste klar ansvarsangivelse i forhold til oppgavene kommunen har og ikke forslag om å bevilge en eneste krone til oppgaven. Derimot inneholder den en rekke “samordnings og utredningsforslag”.

Rødt ønsker en plan med klare standpunkter, ambisiøse målsettinger og konkrete, tidfestede tiltak. Vi vil gjerne ha hjelp til å utvikle dette. Her er noen av våre foreløpige forslag:

Utfordringen:
Prisnivået på boliger er kunstig høyt fordi styringen er overlatt private spekulanter som benytter markedskontroll til å ta monopolpriser. Prisene overskrider langt kostnadene med å bygge. De skyhøye prisene medfører at mange ikke klarer å etablere seg på boligmarkedet samt at de fleste blir gjeldsslaver en stor del av livet. Nesodden kommune vil bidra til å motvirke høye boligpriser generelt og å skaffe mange boliger utenfor markedet til lave priser.

Krav til statlig boligpolitikk Staten må tilrettelegge for sosial boligbygging. Vi ber Stortinget om å gjennomføre følgende tiltak:

  • Staten tilrettelegger slik at kommunene kan legge ut tomter for sosial boligbygging tilnærmet gratis.
  • Det stilles krav om utbyggere som er «nonprofitt»organisasjoner av boligsøkende og at spekulanter stenges ute.
  • Det garanteres langsiktige lån med bunden lav rente gjennom husbanken. Lån innvilges ut fra behov.
  • Boliger organiseres som kommunale utleieboliger eller borettslag med husleieregulering maksimalt i tråd med konsumprisindeksen
  • Under forutsetning av at disse vilkårene oppfylles gies det MOMS-utsettelse på boligene. MOMS betales dersom boligene selges til priser ut over husleiereguleringen.
Forslag:
  • Det lages program for å bygge 300 billige boliger utenfor markedet fram til 2020. Delvis som kommunale utleieboliger og delvis som husleieregulerte borettslag. Tildeling gjennom kommunen. Prisnivået må være slik at kommunalt ansatte på minstelønn med egenkapital på kr100 000,- kan kjøpe/leie og samtidig ha livsmidler i følge SIFOs normerRådmannen bes.
  • Rådmannen bes legge fram forslag til pilotprosjekt ala Kløverveien med anslagsvis 50 boenheter våren 2013. Boligene beregnes ferdig i løpet av 2015.
  • Det bygges 100 trygdeboliger utenfor markedet fram til 2020. Kommunalt eide boliger og husleieregulerte borettslag, men alle styrt gjennom kommunal boligtildeling.
  • Rådmannen legger fram prosjekt om omsorgsboliger på Fagerstrand våren 2013. Boligene planlegges ferdig i 2015.
  • Husleieinntekter avsettes i sin helhet til oppussing og vedlikehold.
  • Kommunen sørger for kriseboliger slik at bruk av hospitser, hotell m.m. Blir unødvendig. Skal være gjennomført i løpet av 2013.
  • Rådmannen bes utrede ordninger for risikolån for de som i følge bank ikke har betalingsevne.
I dag er det en spekulantrett å kunne flå ungdommen på boligmarkedet. Kommunen kan bidra til å begrense dette og i større grad gi alle muligheter på boligmarkedet. Vi ser fram til at øvrige partier viser hvem de støtter.

Rønnaug Stensrud og Geir Christensen

No comments: