Wednesday, August 8, 2012

Nesoddveier til besvær

Kommunestyret sendte i juni forslaget til veiplan tilbake for å få grundigere vurderinger. Mye av Nesodden er bygget ut uten at veiene er utbedret for å tåle befolkningsveksten. At kommunen begyner å se på oppgaven er positivt. Men det er elangt fra å begynne å tenke til å ta en type grep som kan bringe kommunen ut av uføret. I forslaget som foreligger er det noen ting som bør få varsellampene til å blinke.
Trafikksikkerhet.

Langt ned på listen kommer noe om trafikksikkerhet og at det skal utarbeides en trafikksikkerhetsplan. Ikke noe om når eller hvordan det skal komme fortgang i dette arbeidet. Det haster med gang- og sykkelveier, trafikksikre kryss og busstoppesteder.  Vi ønsker at det skal lages en trafikksikkerhetsplan raskt og at det til den må knyttes tiltak som gjør at veiene blir sikre før annet bygges ut. Kommunen kan innføre rekkefølgebestemmelser som krever veiløsninger før byggetiltatelser blir gitt. Dette virkemiddelet bør brukes både i forhold til større entrepenører og Akershus Fylkeskommune. Rødt sitt forslag lød:
"Rådmannen bes legge fram egen plan for trafikksikringstiltak for hele veinettet på Nesodden i løpet av 2013. Planen inneholder forslag til komplett gang- og sykkelveinett, løsninger for farlige veikryssinger osv. Planenbør søke løsninger som hindrer vesentlig trafikkøking før trafikksikerheten er tilfredstillende."

Vintervedlikehold

Forslaget var nokså detaljert om hvilkle veier kommunen skulle overta ansvaret for og hvor kommunen skulle slutte med brøyting om vinteren. Ganske langt på vei var forslaget en omkamp på å privatisere veivedlikeholdet slik det ble prøvd for 2 år siden.

I tillegg sies det om veilys at kommunen fortsatt bekoster veilys inntil staten krever måling av strømforbruket. Etter som staten allerede har varslet at den vil kreve det, er dette en måte å si at veilys skal bli en privat oppgave for vei-eier. Det vil bli en ekstremt tungvint og dyr løsning etter som alle veistumper vil måtte ha egne målere og anlegg.
Rødt ønsker at kommunen tar ansvar for veilys og fortsetter brøyting som nå.

Opprydding

Planen inneholder en god del forslag til opprydding i eierforhold og vedlikeholdsrutiner som ut over dette er positive.

Ta initiativet

Vi oppfordrer velforeninger m.m. til å komme med innspill til saken slik at trafikksikkerhet og kommunal veidrift kan bli bedre. Alle forslag er tilgjengelige hos kommunen.

Rødt
Geir Christensen

No comments: