Tuesday, August 14, 2012

Stoltenberg - for eller mot sosial dumping?

Her er fortsettelsen av KK-debatten:

Tar sosial dumping på alvor

Geir Christensen hevder i Klasse­kampen 8. august at jeg har påstått at «presset på avtaleverket vårt er fallende». Hvor han har det fra, aner jeg ikke. I det meste av det jeg har skrevet og sagt om arbeidsliv de siste årene har jeg snarere påpekt det stikk motsatte: At fremkjempede rettigheter er under press, og at utviklingen krever årvåkne fag­foreninger og politiske partier.
I motsetning til Christensen mener jeg imidlertid ikke at Arbeider­partiet «åpner slusene for å bruke lønnsforskjellene i Europa til å drive sosial dumping i stor stil». Jeg er også uenig med Christensen i hans påstand om at de ikke har innført et eneste tiltak mot sosial dumping siden de fikk regjeringsmakten sammen med SV og Sp for sju år siden – en påstand han åpenbart fremdeles står ved.
I Norge har vi, enn så lenge, en regjering som tar sosial dumping på alvor. Den har innført en rekke tiltak som har begrenset presset, og som har gitt både fagforeningene og de utenlandske arbeidskameratene våre gode redskaper til å bekjempe utviklingen. Det betyr ikke at kampen mot sosial dumping er vunnet, eller at vi er i nærheten av å vinne den. Akkurat det er nok ikke engang i Rødts makt å gjøre noe med – for sådan er dessverre kapitalismen.
Jonas Bals,
medlem, LO og Ap

DobbeltBals

I Jonas Bals innlegg om sosial dumping11/08 er det en mektig selvmotsigelse:
  • Presset på avtaleverket er økende og sosial dumping er omseggripende.
  • Vi har en regjering som tar sosial dumping på alvor og som har gjennomført en rekke tiltak som har begrenset presset.
Er regjeringen udugelig eller er sosialdumping umulig å bekjempe? Bals skylder på «kapitalismen». Men under kapitalismen må også ordninger settes ut i livet av noen. I Norge er det særlig EU med sin «frie flyt»  som driver fram dumping. Stoltenbergregjeringen legger fram for Stortinget  tusenvis av EU-direktiv som blir norsk lov. En stor andel av dem for å hjelpe til med å skape sosial dumping (fri konkurranse på arbeidskraft). Det er ingen naturlov med EØS-avtalen og at den norske regjeringen oppfører seg som den flinkeste gutten i EU-klassen. Det er noe somer mulig når  Bals og andre arbeidsfolk stemmer på AP eller andreEU partier.

Når Bals siterer mine spørsmål sompåstander blir det feil.  Fagbevegelsen med Oslo Bygning blant spissene, har presset fram noen tiltak fra regjeringen  mot de verste utslagene av sosial dumping.   Jeg har stor respekt for Bals sin innsats her.  Men for hver liten seier for fagbevegelsen kommer strømmer av nye EU-direktiver som fremmer dumping. Forholdet er antakelig noe slikt som en til mange hundre.  (Ikke mulig å ramse opp, men tjenestedirektiv, vikarbyrådirektiv, jernbanedirektiv osv. Lista er uendelig.)

Som  AP-medlem og støttespiller for Stoltenberg hjelper han til med å få innført disse  tiltakene for å fremme sosial dumping. Som politiker sparker Bals dermed sin fagforening og seg selv som fagforeningsmann på kjeften.
Geir Christensen

No comments: