Saturday, July 18, 2015

Å bo er en menneskerett

Gjesteblogger:  Rønnaug Stensrud


I dagens Norge handler det å bo om mer enn å ha tak over hodet. Bolig er blitt en vare, et spekulasjonsobjekt og en pengeplassering.

Boligmarkedet skaper og opprettholder klasseskiller. Noen eier flere boliger, andre familier og enslige står utenfor dette markedet.

Utgiftene knyttet til det å bo utgjør størstedelen av månedsbudsjettet for de fleste av oss. Det kan bli et stramt liv hvis vi av en eller annen grunn ikke klarer å betale for oss.
I kommunestyret har Rødt lagt vekt på sosial boligbygging. Vi går inn for lavere utbyggingstakt enn de store partiene.

Vi ønsker at Nesodden kommune bruker plan og bygningsloven til å tilby billige tomter og organisere nøktern boligbygging utenfor markedet.

Boligbyggelag kan være distributør og kontrollere omsetningen. Vil man selge en leilighet skal det kun være tilbake til boligbyggelaget, og man skal verken tape eller vinne på det.

Husbanken bør få økte rammer, så det er mulig å få startlån uten egenkapital fra en annen bank i tillegg.

Nesoddens utforming som halvøy gjør oss sårbare med hensyn til biologisk mangfold. Lokalpolitikerne har en jobb å gjøre for framtidige generasjoner, ved å være mye tydeligere på hva som skal bygges ut og hva som skal bevares. Dette overlates i dag alt for ofte til utbyggerne, med stor fare for at profitten styrer over hundremeterskoger, viltkorridorer og kulturlandskap.
De fleste ønsker å eie sin egen bolig, men for noen er leiebolig et riktig alternativ. I 2013 vedtok kommunestyret å bygge boliger for ungdom etter modell av Kløverveien, men ingen ting har skjedd.

De to viktigste boligsosiale utvalgene er planutvalget og helse og omsorgsutvalget.

Begge utvalgene har de siste fire årene hatt ledere fra Høyre og nestledere fra AP. Rødt mener utvalgene burde ha samarbeidet på tvers, for i større grad å sette dagsorden for den boligsosiale utviklingen på Nesodden.
Rødt har fått vite at folk ikke kvalifiserer for ytelser fra kommunen fordi de bor i midlertidige boliger, som hytter. Vi vil jobbe for at Nesodden kommune likestiller mennesker enten de bor i villa eller hytte, og heller ser mangfoldet av oss som bor her ute som en styrke.

No comments: