Sunday, July 12, 2015

Bergerås - en miljøtragedie

Hensynet til økologisk mangfold må ikke stå i veien for utbyggere. Vedtakene om utbygging av Bergerås kan fortelle deg litt om hvem du stemmer på den 14. september.

Bergerås er en del av Bergerskogen som Selvaagbygg ønsker å bygge ut. Utbygging og veibygging hit gjør sannsynligheten for at mesteparten av Bergerskogen bygges ned, stor. Bergerskogen er en av de viktige naturområdene Nesodden har.
Miljøutredninger på bestilling

Selvaagbygg bestilte, som utbyggere må, en miljøkartlegging.
«Miljøkartleggingen konkluderte med at boligbygging innenfor planområdet ikke representerte betydelig konflikter hverken i forhold til landskap eller naturgrunnlag.», het det.
Nå gjør beboerne nær Bergerås noe uvanlig. De skrangler sammen 20. 000 kroner og bestiller sin egen miljørapport. Ny biolog finner flere rødlistarter (utryddingstruede arter) og konkluderer:
«Gjennomføring av utbygging slik planene foreligger pr. dags dato vil ha vesentlig negativ innvirkning på naturverdiene i området, hovedsakelig som følge av direkte nedbygging av viktige arealer for biologisk mangfold, men også som følge av fragmentering.» Og: «I lys av de nye resultatene som har framkommet som følge av 2012-kartleggingen kan ikke vurderingen som er gjort i ROS-analysen sies å være dekkende for den reelle situasjonen.»

Skjulte ødeleggelsene, gir seg ikke

Enkelt sagt har utbygger gjennom sitt totale grep over informasjonsinnhenting og rapportlevering klart å skjule at vesentlige naturverdier vil bli ødelagt. Bare gjennom en spleis blant naboene på en egen undersøkelse har lureriet blitt synlig.
Hvor ofte skjer det, og hvor ofte taper naturen og lokalmiljøet mot pengemakt?

Når kommunen får den nye rapporten, blir det ikke ny høring men et litt redusert utbyggingsvedtak blir gjort av flertallet.
Mindretallet (MDG, V og Rødt) anker avgjørelsen inn for Fylkesmannen. Fylkesmannen opphever kommunestyrets vedtak fordi det er i strid med gjeldende lover og regler for vern av biologisk mangfold.
Hva skjer så? Rådmannen tolker saken slik at den var for dårlig utredet. Han skriver et noen sider lenger sakspapir hvor han innrømmer at utbyggingen vil være skadelig for det biologiske mangfoldet, men sier at hensynet til behovet for utbygging må gå foran. For deretter å fremme akkurat det samme vedtaksforslaget. Det blir vedtatt i vinter, og mindretallet anker til fylkesmannen på nytt.
Der står saken. Bergeråsens skjebne kan bli avgjort ved valget i høst.

Det kreves baller for å ta styringen fra hissige eiendomsspekulanter med profitt i blikket. Rødt ber deg om hjelp til å skaffe kommunen det.
Kommunen trenger:
  • En planavdeling med kapasitet til å lage planer selv, ikke overlate det til store utbyggere (eiendomsspekulanter)
  • En Nesoddmark med forbindelseslinjer til sjøen som er vernet i markaloven
  • En kyst som er åpen for allmennheten
  • En kommune med en plan for å ivareta økologisk mangfold
  • En kommune som tar grep om egen utvikling vekk fra soveby og til et helhetlig samfunn.




No comments: