Friday, April 12, 2019

Frykten for engasjerte innbyggere


Tilhørere til kommunestyremøte


Nesodden er en av landets mest lukkede kommuner i følge Pressens Offentlighetsutvalg. Nesodden kom på 341. plass av 423 kommuner. Kritikken handler først og fremst om innsyn, ikke tilgjengelighet i forhold til praktiske oppgaver som søknadsskjema osv.
Viktig kritikk er
  • Byggesakssystemet er ikke på nett
  • Innsynskrav besvares ikke i tide
  • Gamle postlister er ikke tilgjengelig
  • Politiske sakspapirer kommer ikke samtidig til politikere og publikum
  • Retten til innsyn er ikke forklart på hjemmesidene
  • Kommunen har ikke konsekvent journalføring av interne dokumenter
Rapporten bygger på kommunens egne svar. Nesoddposten testet noen av disse og fant større avvik enn det kommunen selv hadde oppgitt. Se: https://www.nesoddposten.no/2019/02/22/manglende-apenhet-i-nesodden-kommune-en-av-landets-mest-lukkede-kommuner/

Historiske årsaker

Lukketheten har historiske årsaker. Nesodden sin aktive befolkning har flere ganger satt politikere og administrasjon på plass. Bl.a. i tre folkeavstemninger ble kommunestyreflertallet nedstemt. Etter hvert har det utviklet seg en negativ holdning til folkelig engasjement. Tydeligst uttrykt av tidligere gruppeleder for Arbeiderpartiet. Han så fram til at det ble slutt på all slags aksjonsgrupper og initiativ og at all politikk ble kanalisert gjennom partiene. Den partipolitiske motviljen mot engasjerte innbyggere har smittet over på noen deler av administrasjonen.



Sparekampanjen forsterker konflikten

Flertallet i kommunestyret har sørget for store kutt på driftsbudsjettene i kommunen de siste årene. Alle ledere måles på budsjettdisiplin og regnskapstall er mye viktigere enn kvaliteten på tjenester. De ansatte i kommunen leverer gode tjenester så langt ressursene rekker. Men budsjettkutt medfører drift som er på kanten av det forsvarlige på noen områder. Det gies avslag på kommunale tjenester som er rettighetsfestet. Det har resultert i at Nesodden ligger på klagetoppen hos Fylkesmannen. Et stadig press på å levere tjenester det ikke finnes penger til, kan medføre behov for å dekke seg. Politisk ser vi det tegne seg en metode:
  • All kritikk avvises som feil. Objektive svar er uviktig, finn et fikenblad å argumentere med.
  • Kritikere er ikke troverdige. Snu debatten til å handle om moralen til de som kritiserer.



Aktive innbyggere er en ressurs

Denne udemokratiske tradisjonen må brytes. Aktive innbyggere må oppfattes som en ressurs og støtte, ikke som et problem. Kommune og politikere skal være medspiller for befolkningen. Et slikt grunnleggende holdningskifte krever politiske endringer. Først og fremst at makten til parkameratene i Høyre og Arbeiderpartiet brytes. Det er nødvendig for å få beslutningene ut av bakrommet og ut i åpen debatt, både i kommunestyret og i forhold til befolkningen.
 

Geir Christensen 

No comments: