Sunday, April 7, 2019

Boligmarkedet: Vi må temme tigeren

7 av 10 unge får hjelp hjemmefra fordi det nesten er umulig for
På Nesodden bygges bare dyrt - "til markedspris"
førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet selv. Mange tror boligmarkedet er prisgitt «naturens gang», som en vill tiger ingen kan stoppe, skriver tre engasjerte innbyggere  i AMTA  som er fortvilet over et boligmarked som har gått av hengslene.


Det ufrie markedet

Boligprisene ligger nå på Nesodden på to til tre ganger det det koster å bygge. Ikke «naturgitt» men politisk besluttet. Hensynet til profitt skal gå foran folks rett til å bo og  mekanismene som kan hindre monopolpriser er fjernet.  Vi kan bygge boliger ungdom og skilte har råd til å kjøpe, bare spekulantene holdes utenfor.   Forutsetningen er at boligene holdes utenfor  det ufrie «monopolmarkedet» slik at prisene kan presses ned mot byggekostnadene, og kostnader til spekulanter kan unngåes.  På Nesodden er det politiske flertallet mot dette. De er hellige tilhengere av «markedet – les utnytting av boligsøkere.

Kommunen må ta grep

Rødt ønsker at kommunen skal være en sentral aktør for å framskaffe billige boliger. I år kommer boligsosial handlingsplan opp til revidering.  Forslag i den er vi ikke ferdig med, men sentralt vil være:

Utleieboliger

Kommunen kan bygge mange boliger a la Kløverveien (Ungdomsboliger hvor du kan leie i inntil 5 år med enslige forsørgere som prioritert gruppe)   Forslaget vårt som ble nedstemt sist var å bygge 25 utleieboliger årlig.
Sentralt her er å få kommunen til å slutte å være hushai – ta markedsleie – men se dette som et sosialt tiltak hvor kommunen bare skal ha dekket kostnader. (Kommunen har store overskudd på sine utleieboliger nå, som går til kommunekassa)

Tilrettelegge for borettslag med husleieregulering.

Slik ble hele Tangenbyen bygget ut.  Her må kommunen bidra med f.eks. tomt eller andre tiltak. Husbanken må koples på.  Kommunen bygger for tiden bare omsorgsboliger.  På Fjellstrand som såkalt offentlig/privat samarbeid. Det gjør boligene der urimelig dyre. På tross av det  blir de 20 boligene som selges subsidierer  av husbanken  med over 1,6 million pr. bolig.  Boligene får derfor prisregulering etter konsumprisindeksen og kommunal tildelings rett, og vil med tiden bli billige ved videresalg hvis kommunen passer.  Her oppfordrer vi boligsøkere å gå sammen og stille krav om tilrettelegging fra kommunen.

Utbyggingsavtaler

Rødt fremmer til alle større utbygginger at det skal lages utbyggingsavtaler:
«I utbyggingsavtale inntas at 30% av bebygget areal skal være boliger hvor kommunen har tildelingsrett og det lages borettslag med regulerte priser etter konsumprisindeksen.   Disse boligene belastes ikke med tomtekostnader. Avtalen må sikre at disse boligene får salgspris pr kvadratmeter minst 25% under kvadratmeterpris forøvrig i området.»    En slik avtale forutsetter at kommunaldepartementet gir dispensasjon fra lovverket.

I kommuneplanen  ønsker det politiske flertallet å stadfeste at det ikke skal gjøres. Der foreslåes:«Utbyggingsavtaler kan regulere at kommunen eller andre skal ha fortrinnsrett til å kjøpe en andel av boligene innenfor et avgrenset område til markedspris»  Det må oppfattes slik at dispensasjonsbestemmelsene ikke skal prøves.
Rødt foreslo å ta ut «til markedspris».   Det ble nedstemt.

Opinionen

En massiv opinion for å presse fram boliger til overkommelige priser for førstegangsetablerere m.m. Trengs. Kanskje boligopprøret i Oslo kan være en inspirasjonskilde: https://www.facebook.com/Boligoppr%C3%B8ret-377640512825879/

Geir Christensen

2 comments:

Torhild Hellstrøm said...

Ja, selvsagt bør noe gjøres for at innbyggere på Nesodden som nå leier til høye priser kan kjøpe seg en bolig. Det gjelder både ungdom, de som blir enslige og andre som har leid over lengre tid. Det er et godt forslag som kommer fra Rødt og mange er enige, men det nytter ikke å komme med forslag som man på forhånd vet ikke blir vedtatt. Dersom vi skal gjøre noe for denne nevnte gruppa bør vi gå fram på en annen måte før forslaget stilles i kommunestyret. Støttespillere er gode å ha,samarbeid er godt og forarbeid er lurt.Intensjonen med forslaget bør være enkelt å forstå. Saken er svært viktig for Nesodden nå !

Geir Christensen said...

Veldig fint om SV engasjerer seg i dette spørsmålet. Fint om Toril sier noe om hva slags framgangsmåte hun tenker seg. Vi er åpne for det meste. Så langt har vi ikke kommet lenger enn å få oppmerksomhet om spørsmålet, men det er jo en start. Foreløpig har drahjelpen vært svak.