Sunday, September 3, 2023

Fjellstrand: Gang- og sykkelveier i det blå?




















Etter stort engasjement fra Fjellstrandbeboere i mange år vedtok kommunestyret å starte prosjektering av gang- og sykkelveier langs alle tre veiene fra Fjellstrand. Etter en stund ble veien sørover strøket (mot Rødt sine stemmer), men de to siste (Ellingstad–Alvern og Fjellstrand skole–Kirkeåsen) har det blitt bevilget penger til. Vi har trodd at prosjektene var ferdigstilt og at prosjektene var oversendt fylket for å komme inn på prioriteringslista. Det

har vært mistenkelig stille lenge, så Rødt skrev til kommunedirektøren for å høre hvordan det ligger an.

Kommunedirektøren svarer:

«Ny gang- og sykkelvei langs fylkesvei 157 fra Ellingstad til Alværn. 

Det gjenstår å utarbeide planbeskrivelse, mens tekniske tegninger er godkjent.»

Vi forstår det slik at prosjekteringen er nesten ferdig. Vi fulgte opp med spørsmål og fikk vite fra ordfører at prosjektet kunne ferdigstilles i vinter.

Formelt sett er prosjektering og bygging langs fylkesveier fylkeskommunens ansvar. Reelt har få gang- og sykkelveier blitt bygget dersom ikke kommunen har stått for prosjekteringen og stått på for å få fylket til å bevilge penger.

Kommunedirektøren skriver i svaret sitt om sti på andre siden av Blekslitjernet som avlastning. Det er fint med sti, men det erstatter ikke gang og sykkelvei. 

«Gang- og sykkelvei langs fv. 1406 mellom Fjellstrand skole og Kirkeåsen.
























Kommunen har med bistand fra konsulent kommet langt på vei med utarbeidelse av tekniske tegninger, men det er flere avklaringer som gjenstår og må godkjennes av fylkeskommunen. Deretter må neste kommunestyre avgjøre om kommunen skal gå videre i reguleringsprosessen eller kreve at fylkeskommunen gjør reguleringsarbeidet langs egen fylkesvei.»

Her gjenstår altså mer arbeid. Å ikke sluttføre prosjekteringen og deretter arbeide aktivt for å få fylkeskommunen til å avsette penger frykter vi betyr stopp. Rødt vil at kommunedirektøren kommer tilbake med sak dersom et vedtatt prosjekt ikke kan sluttføres uten ekstrabevilgninger.

Som i alle spørsmål er engasjerte beboere avgjørende for om vi kommer noen vei.




No comments: