Sunday, April 27, 2014

Legevakt: Regnestykket som sporer av

Rådmannen legger på nytt fram regnestykker som sier at kommunen vil få merutgifter på mellom 4,1 og 5,7 millioner på å etablere døgnlegevakt på Nesodden.
Det står i sterk kontrast til den Akershuskommunen som ligner mest på Nesodden demografisk - Nittedal. Nittedal har 22000 innbyggere og ligger i en side dal til Romerike med bedre kommunikasjoner til Oslo enn Romerikskommunene.
Nittedal legevakt har et budsjett totalt på 5,142 millioner i 2014 for døgnlegevakt. (Inklusive daglegevakt men uten husleie m.m.) Når de regnet på kostnader i forhold til å kjøpe seg inn på interkommunal legevakt på Romerike regnet de merkostnadene ved egen drift til ca 800 000.  
Utenom dagtid består legevakt en lege og en sykepleier.
Sykepleierne brukes i tillegg til legevakt til andre formål som
- 40% stilling med miljørettet helsevern.
- Administrasjon av legevakten som vaktoppsett osv.
- Administrasjon og vakt i forhold til trygghetsalarmer
- Datateknisk oppfølging av helsenettet.
- Vaksineprogrammer 
- Oppgaver i forhold til kriseteamet
Alt i alt betyr dette at kommunen opplever lokal legevakt som et pluss og en ressurs i mange sammenhenger, og ingen økonomisk belastning.

Hva er arbeidsbelastningen på en lokal legevakt?
Legevakten i Ski hadde i 2013  1950 besøk fra Nesodden i tillegg til telefonhenvendelser. Delt på de ca 6000 timene som dekkes i året blir det en konsultasjon pr 3 time i gjennomsnitt(I tillegg til telefonhenvendelser). Lokal legevakt vil gi lettere tilgang og flere besøk. Dette vil selvfølgelig variere med tidspunkt på døgnet og sesonger. 
 
Hvor er det  Rådmannen sporer av?
Først og fremst fordi han forutsetter en ordning hvor kommunen betaler lønn for at personale tvinner tomler mellom pasientbesøkene. Så hjelpeløst går det ikke an å planlegge.  Lokal legevakt er planlagt på sykehjemmet vårt. Her forutsetter vi at det taes ut maksimalt med synergieffekter og at sykepleierstøtte til legevakt kan ble en nokså liten kostnad.  Nittedal viser at en rekke andre oppgaver også kan knyttes til sykepleiere ved legevakt. Legevakt lokalisert på Nesoddtunet bør kunne drives betydelig billigere enn Nittedal.
Dersom vi forutsetter at Rådmannen på Nesodden ikke har flere tommeltotter enn de har i Nittedal vil altså økonomi være et argument for Nesodden. 
Geir Christensen
Rødt

1 comment:

Unknown said...

Takk for deling av informasjon. Det er en kjempeflott artikkel du postet. Jeg fant innlegget svært nyttig samt interessant. Jeg vil komme tilbake for å lese litt mer.
Røykvarsler tek10