Monday, April 21, 2014

Lokal legevakt billigere enn Ski

Professor i samfunnsmedisin Bjørgulf Claussen kom med viktige opplysninger i diskusjonen om legevakt på Nesodden, da han innledet på legevaktsmøtet 13. mars. Claussen, som har bakgrunn som legevaktlege og kommunelege, sa at rådmannen i sitt notatt til Helse- og omsorgsutvalget i Nesodden kommune, setter mye høyere utgifter  til legevakt enn det regelverket krever. Det er bra om kommunen spanderer sykepleier og bakvakt på en lokal legevakt, men ikke påkrevet, heller ikke legesekretær og ekstra utstyr på et vanlig legekontor. En lokal legevakt kan lett gjøres adskillig billigere enn nåværende 2,78 mill kr til Ski legevakt.   Kommunes timebetaling til legene utgjør mindre enn halv million i året.  I tillegg kommer administrative kostnader.

Regelverket sier:  "I kommuner med inntil 20 000 innbyggere kan kommunen organisere at minst en lege til enhver tid er tilgjengelig for øyeblikkelig hjelp-nummeret/nødnett."
En forsvarlig legevakt krever altså ikke mer enn kvalifisert lege, telefon tilknyttet nødnettet og et enkelt legekontor. Det er tilstrekkelig for å få vurdert om tilstanden din krever videre medisinsk behandling eller om du kan avhjelpes på stedet. Det overveldende flertallet - over 80% av pasientene - kan da få hjelp lokalt.   Laboratorietjenester, røntgen osv. er kjekt å ha og betyr at flere kan avhjelpes lokalt, men er ikke avgjørende for om vi skal starte lokal legevakt.  De tjenestene behøver vi ikke å ta stilling til i forbindelse med valget mellom legevakt på Nesodden eller Ski, men kan diskuteres særskilt. (Ski legevakt har ingen avtale om røntgen. Akershus universitetssykehus har en avtale med Follokommunene om røntgen på sin avdeling Ski omtrent halvparten av døgnet. Avtalen så langt jeg kjenner til, er ikke til reforhandling)  Det er gode grunner for å prøve å få mere slike tjenester til Nesodden også, men det kan vi behandle særskilt. En avtale med Sunnås eller Dahl på Bjørnemyr eller andre tilbud kan vi  prøve å få til. 

Spørsmålet om øyeblikkelig hjelp  (overvåkingsavdeling på sykehjemmet for f.eks.kols, diabetes, hjertelidelser osv som er medisinsk ferdig utredet, men som får akutt forverrede tilstander),  stiller større krav.  Da må vi ha mer utstyr og personale, men kan også bli billigere for skattebetalerne enn storbygget i Ski. Vi har ferdigbygget avdeling på Nesoddtunet, men på Ski må det nybygg til som foreløpig er beregnet til 84 millioner. Bare transportkostnadene med sykebil mellom Nesoddtunet og Ski vil utgjøre millionbeløp.  I tillegg kommer kostnaden for pårørende for reiser.  Noe som manglet helt i regnestykket sist.

Når rådmannen kommer med ny innstilling denne uken er det spennende om han har tatt denne informasjonen inn over seg, eller om alle innvendinger og motforestillinger har prellet av.

Geir Christensen
Rødt

No comments: