Thursday, April 24, 2014

Seniorpolitiske tiltak: Vedtaket som rådmannen nekter å iverksette

I 2010 innstilte partssammensatt utvalg overfor kommunestyret på en seniorpolitikk i tråd med fagforeningenes ønsker.  Innstillingen ble gjort mot stemmene til  H, FrP og SV. Når saken kom til kommunestyret ble saken trukket fordi rådmannen ønsket å «utvikle forslaget». Det ble liggende i en skuff i tre år før han igjen fremmet sitt opprinnelige forslag, uten endringene fra fagforeningene.
Under behandlingen i kommunestyret i mai 2013 ble endringsforslagene fremmet på nytt.  Noen av endringsforslagene ble vedtatt og noen nedstemt.
Noe av det mest omstridte i rådmannens innstilling var dette: «Bonustid: 5 timer fri med lønn per måned for ansatte over 60 år i 100% stilling etter avtale med nærmeste leder og under forutsetning at det ikke tas inn vikar i tidsrommet.»
Lærere, barnehageansatte, ansatte på sykehjemmet osv. kan ikke være borte uten at det settes inn vikar. Det er stort sett bare administrativt personell som med denne formuleringen kan få bonustid. Kommunestyret vedtok derfor i mai 2013 følgende(mot stemmene til bl.a. AP):
«Følgende strykes: «forutsetter at det ikke tas inn vikar for den tid vedkommende har fri» og erstattes med: Ordningen med bonustid må være reell. Det er arbeidsgivers plikt å sørge for forsvarlig bemanning på arbeidsstedet.»
Kommunestyret ba også om tilbakemelding etter et år om hvordan tiltakene som var vedtatt virker i forhold til når ansatte tar ut pensjon.
I kommuneloven § 23 står det: Administrasjonssjefen (Rådmannen) skal påse at de saker som legges fram for folkevalgte organer er forsvarlig utredet, og at vedtak blir iverksatt.
Jeg trodde at vedtaket ble iverksatt og innarbeidet i budsjettet for 2014.
I vår fanget politikere opp at ansatte blir nektet denne bonustiden med henvisning til at ledere ikke har budsjettdekning. Fra rådmannen er det ikke sagt et ord til kommunestyret om dette. På spørsmål svarer rådmannen formannskapet 3. april følgende: «Dette er et budsjettspørsmål. Sak legges frem i slutten av mai, evt i budsjettsaken i juni. "
Rødt reagerte på dette og spurte ordfører i kommunestyret i april om følgende:
1. Er rådmannens forklaring i formannskapet tilfredsstillende?
Ordfører Sandberg svarer bl.a.:
Rådmannen bestemte etter samråd med virksomhetslederne å utsette gjennomføring av vedtaket. Rådmannen beklaget at kommunestyret ikke var orientert om at midler til dette ikke var lagt inn i budsjettet. Hun mente likevel det var kommunestyret som vedtok budsjettet og selv var ansvarlig for at dette ikke lå inne i budsjettet.
 
Kommunestyrets budsjettvedtak er av typen “ Tangenåsen Ungdomsskole 16,054 millioner”. Hvordan skal vi vite om det ligger noen tusen til vikar for lærere over 60 år her? Det er selvfølgelig helt umulig, når budsjettforslagets 200 sider ikke nevner det med en bisetning en gang. Vi er avhengige av rådmannens saksframlegg og orienteringer.  Vi må kunne ha tillit til rådmannens saksframlegg.
Hvis mangelen på budsjettdekning ikke er et bevisst forsøk på å tilsidesette kommunestyret, men en blemme, er det uansett hans ansvar å ordne opp i, og ingen unnskyldning for å nekte ansatte vedtatte rettigheter.
2. Kan rådmannen, dersom han oppfatter kommunestyrevedtak som motstridende, selv velge hvilke han vil følge? Vil ordfører sørge for at vedtaket fra 2013 blir iverksatt umiddelbart?
Ordfører svarer at det selvfølgelig ikke er opp til rådmannen å vurdere hvilke vedtak som skal følges. Men hun mener likevel det er i orden å nekte å sette vedtaket ut i livet før revidert budsjett kommer til behandling i juni.
Å javel, nei?  Vedtaket fra mai gjelder, og rådmannen har latt være å sette det ut i livet uten å orientere kommunestyret.
Kan ordføreren forklare hvor rådmannen fullmakt til å tilsidesette kommunestyrets vedtak finnes og hvordan dette er i tråd med demokratiske prinsipper?
Ordføreren hevder at ordningen med bonustid (5 timer i måneden for ansatte over 60 år) vil koste 2,5 millioner i vikarbruk i året. Hvor har ordføreren dette regnestykket fra? OG: Det må i tilfelle være nesten hundre heltidsansatte over 60 år i Nesodden kommune. Det lyder ganske fantastisk. Men selv dette litt fantastiske regnestykke må settes opp mot hva det koster at medarbeidere tar ut pensjon et år eller tre tidligere fordi jobben blir for tøff. Min tro er at ordningen vil fungere besparende, men det har vi jo pålagt rådmannen å komme med regnestykke på et år etter iverksettelsen av vedtaket.  Vi venter i spenning, rådmann!
Geir Christensen
Rødt

No comments: