Thursday, May 8, 2014

Legevakt på Nesodden ikke vanskelig

Asbjørn Grini, tillitsvalgt for fastlegene, har i AMTA 8. april et innlegg hvor han  beskriver vansker med å etablere lokal legevakt. Grini er en dyktig fagforeningsmann. Argumentene fortjener svar:

Våre fastleger har ikke kapasitet til å dekke opp alle vaktene.
Svar. Fastlegene(untatt over 60 år og gravide/ammende)) har i sin avtale undertegnet på at de er villige til å være med i legevakt. Vi bor i et område med svært mange leger. Å få avtale om resterende vakter med andre leger er ingen stor utfordring.
Lege alene på vakt kan få samtidighetskonflikter. F.eks skjerming av utagerende pasienter eller å svare på telefonen når han er opptatt med pasient.
Svar: Dette problemet er størst på legevakten med lange køer slik som vi ofte opplever på Ski og i Oslo.En lege på vakt for våre ca 2000 årlige legevaktbesøk(Sikkert økende når vi får den til Nesodden) gir betydelig færre samtidighetskonflikter enn når 2 leger på Ski skal håndtere 23000 besøkende. Lokal legevakt er foreslått lagt til Nesoddtunet. På sykehjemmet er det alltid mange på vakt. Mulighetene for hjelp burde være gode. Synergieffektene med lege tilstede bør være større enn kostnadene med litt hjelp i krisesituasjoner for sykehjemmet også, selv om arbeidssituasjonen for de ansatte der er presset. Samtidighetskonflikter oppstår på daglegevakten også og er en del av det å drive helsetjeneste. Dette dreier seg egentlig om "samhandling" i PRAKSIS.


Ski gir et større faglig miljø og derigjennom bedre kompetanse.

Svar: Ja, det ligger noen fordeler her. Men vi skal ikke glemme at Nesodden har det største sykehuset i Follo. Vi har gode forutsetninger for å utvikle helsenæring. Å legge legevakt og øyeblikkelig hjelp hit vil være en del av å utvikle Nesodden på dette området. Både for folkehelsen og næringsmessig ligger det store gevinster i å satse lokalt. På sikt vil det også gi helsepersonell utviklingsmuligheter.


Alenevakt er utrygt for legen
.
Svar: Ja, leger er utsatt for utagerende personer. Store legevakter, køer og forhold hvor folk ikke kjenner hverandre øker problemene. Lokalsamfunn hvor de fleste kjenner hverandre er mindre utsatt. I tillegg betyr samlokalisering med sykehjemmet med døgnbemanning selvfølgelig mye. .


En liten legevakt er mer sårbar ved sykdom eller andre vansker.

Svar: Små og oversiktlige organisasjoner drives oftest enklere og billigere enn store byråkratier. En enkel løsning er å ha felles tilkallingslister med ski legevakt.

Kompetansesenteret for legevakt sin anbefaling er minst 30000 mennesker for en legevakt.
Svar: Anbefalingen ble gitt før samhandlingsreformen ble innført. Den har som uttalt mål å føre mere av helsetjenestene tilbake til kommunene/lokalsamfunnet.

Fastlegene har ingen plikt til å ta kombinerte KAD(sykesenger for overvåking) og legevaktsvakter på kvelds- og natttid.
Svar: KAD (Pasienter til overvåking i lokalmedisinsk senter) er en ny ordning som ikke er omtalt spesielt i regelverket. Kommunenes Sentralforbund og Legeforeningen er uenig om forstålsen av legenes plikter, men:
Fastlege i fulltidspraksis kan pålegges å delta inntil 7,5 timer per uke i andre allmennlegeoppgaver og legevakt har plikt til å ta øyeblikkelig hjelp pasienter – også fra KAD.
Legevakt og KADoppgaver er ikke blant det mest lukurative fastleger gjør. Fra et fagforenings-ståsted er Grini sitt standpunkt forståelig. Men jeg vil svare ham slik som jeg ble møtt som ung tillitsvalgt på jernbanen da jeg prøvde å få redusert nattarbeidet vårt: Du får ta opp med Stortinget om vi kan begrense oss til å kjøre tog mellom 07:00og 16:00. Kan vi ikke det, må nok nattarbeid gjøres. Legetjenester må nok være tilgjengelig til alle døgnets tider.  

Geir Christensen
Rødt

No comments: