Tuesday, May 6, 2014

Kulturkommune? Kulturknuserkommune?

AMTA referer  14 april fra APs møte om kulturutvikling. Poenget til Marius Kolbeinstvet om at Nesodden bør slutte å kalle seg  kulturkommune blir referert , men litt dårlig forklart.
Litt bakgrunnsstoff:
Mange scenekunstnere gikk i januar 2013 siden sammen om å be om å få be om å få bruke Grendehuset på Fjellstrand som øvings- og produksjonslokale. God betaling - 5000 kroner uka ble tilbudt. Diverse møter fører til ingenting. «Underveis i prosessen er det blitt klart
at kommunen vil trenge Grendehuset på Fjellstrand som en buffer i første omgang fram til neste sommer,og ikke kan leie ut inneværende år." svarte ordfører Sandberg første gang Rødt spurte om det. Buffer for hva? Det har ordføreren aldri svart på. Nå har huset stått tomt i over et år. Kommunen har tapt store inntekter og kunstnerne som kan leier seg lokaler i andre kommuner. En teatergruppe har etablert seg i Buskerud. 2 ganger har Rødt spurt i kommunestyret om kommunen har råd til å la Grendehuset stå tomt (hittil inntektstap på ca 300 000 kroner) mens det er akutt mangel på lokaler. Sandberg svarer ingenting.

I budsjettet for 2014 var kulturområdt blandt de store taperne. I tillegg har rådmannen inndrad kommunalsjefestillingen for kultur. I  steden får vi en kommunalsjef for eiendom, vann, kloakk og kultur. En lederoppgave hvor det å dra kulturvirksomheten opp, ikke akkurat blir førsteprioritet.

Kommunestyret har bestilt en utredning om hvordan vi kan utnytte de kulturarenaens som finnes bedre og hva slags oppgradering som må til for at de skal kunne utnyttes maksimalt.   Ingen vet når eller om den kommer.

Ap og H har altså strupet kommunens evne til å utvikle kulturnæring. Et viktig og lønnsomt kunstnerinitiativ er blitt avvist uten engang  seriøse begrunnelser. Deretter skriver AP at Arbeiderpartiet mener vi ikke gjør nok for å legge til rette for kulturlivet på havløya vår og inviterer kunstnere til møte og ber om innspill. Det minner meg om forslagskassa i tegneserien Billy. Den var alltid uten bånn og hang rett over søppelbøtta.

Det er gode grunner for at kommunen ikke skal misbruke våre mange kunstnere til å kalle seg kulturkommune.

Jeg fremmet fire straksforslag på møtet:

- Avtale om midlertidig utleie av Grendehuset lages straks (14 dager)
- Kommunalråd for kultur gjennopprettes og utlyses i vår
- Utredningen om å utnytte eksisterende kulturarenaens bedre legges fram senest i september slik at tiltakene kan innarbeides i budsjett for 2015
- Ny skole på nordre Nesodden utredes raskt, slik at det kan lages et tidsperspektiv på når Samfunnshuset igjen kan frigjøres fra
skolevirksomhet og brukes til sitt egentlige formål.

Forslagene fikk bare unnskyldninger til reaksjon.

Høyres Gudmundsen var den eneste som støttet AP. Han dro en ramse om at kunstnere måtte organiseres seg slik som idretten for å få politikerne med seg. Det var litt upassende et år etter at scenekunstnarane har gjort akkurat det og blitt torpedert av den politiske alliansen han er en del av.

Det er ikke forslag på tiltak fra kunstnere vi mangler på Nesodden. Det er et politisk flertall som ikke hiver alle gode forslag i søppelbøtta vi mangler.

Geir Christensen
Rødt

No comments: