Wednesday, May 28, 2014

Bor du langs privat vei? Ekstratjenester opphører.

I disse dager mottar vi brosjyre med denne overskriften fra  Nesodden kommune.  Bakgrunnen er at kommunestyret (AP, H, FrP og V) vedtok å privatisere oppgaver som veilys og brøyting når "Hovedplan for vei" ble vedtatt i fjor. Vedtaket ble gjort mot stemmene til KrF, SV, MDG og Rødt.  
 
Formelt sett er ikke kommunen pliktig til å ivareta disse oppgavene på veier som ikke er kommunale. Vi opplever allikevel det som en ansvarsfraskrivelse. Kommunen har tillatt utbygging i stor stil langs gamle hytteveier uten å stille krav til oppgradering. Kommunen har ikke vist interesse for å overta private veier.  En kaotisk utbygging uten å sørge for skikkelig infrastruktur er først og fremst et politisk ansvar. 
 
Private løsninger for brøyting og veilys er også dyrt, skaper tidkrevende byråkrati og er miljømessig sløsende.   Rødt vil ta initiativ til å finne kollektive kommunale løsninger på disse oppgavene. Vi diskuterer gjerne løsninger med veilag og vel.
 
Endringer krever et nytt politisk flertall i kommunestyret.  Den privatiseringskåte markedsliberalistiske alliansen mellom AP og Høyre må miste sine muligheter til å styre gjennom avtaler på bakrommet og vi må få et flertall som vil samarbeide med innbyggerne og vellene.
 
Geir Christensen
Rødt
 
 

No comments: