Wednesday, August 21, 2019

Grønmaling


Skogområdene til Vestre Skoklefall
går dle søkt omregulert til boligbygging
På Nesodden selges nesten all boligutbygging som miljøvennlig. Hele kommunestyret, unntatt Rødt, har støttet Statoils (Nå Cirkel K) planforslag for Fagerstrand sjøside. Planinnspillet inneholder inntil 800 boliger. Hovedsaklig 30 blokker, hvorav 13 på 3 etasjer, 13 på 5 etasjer og 4 på 10 etasjer. Nina Sandberg, stortingsrepresentant for AP kommenterer debatten slik på facebook: "Miljøvenlig å fortette og bygge i høyden". Er 10 etasjes blokker, bygget i et område hvor pendling og mye bilbruk er nødvendig, mer miljøvennlig enn f.eks Blåbærstien slik dette feltet er bygget? Et forsøk på å forklare det kunne vært morsomt.

I disse tider er det nødvendig for Cirkel K (tidligere Statoil) å selge inn utbyggingen som «miljøprosjekt» – gjerne med politiske støttespillere. Fungerer Solums krav om å få inn siste byggetekniske krav og grønne tak mest som miljøpolitikk eller mest som grønmaling?

Skoklefall

Forsøket på å få omregulert store deler av Ketil Johansens gård på Skoklefall til boligbygging skjedde som «økolandsby»prosjekt. At saken
handlet om omregulering av skog til boligbygging ble forsøkt skjult.

Eksemplet Skolefall viser manglende forståelse av drivkreftene. «Det er viktig å ha med seg villige utbyggere, når økolandsbyer skal skapes», ble det sagt. Det er ingen tilfeldighet at de eneste «villige utbyggerne» så langt var eiere av et område i Nesoddmarka som det ellers ville være svært vanskelig å få omgjort til byggeområde. Da blir grønn stafasje ekstra viktig.

Økolandsbyer er bra og noe som vi bør legge til rette for. Vi får ikke det ved å la spekulanter få hva de vil, men ved å styre tydelig og bestemt.

Grønn politikk må bygge på forståelsen av at markedet ikke tar miljøhensyn og at det trengs politisk styring for å sikre samfunnsbehov og miljøperspektiv.

No comments: