Saturday, August 31, 2019

Storskole – bullshit


 Når elevene fikk høre om storskolen fikk vi fort kommentarer som “det er jo bullshit” og “dette er helt idiotisk”. Flere av Tangenåsen elevene så på storskolen som ren galskap og de fleste med unntak av noen få var negative og mente at skolestørrelsen er bra som den er. Vi antar at rundt 90-95% var mot og rundt 5-10% var for storskole.

På Alværn ungdomsskole var det tydelig at elevene på skolen var lei av skolebygget og det var mange som mente at skolen nærmest var falleferdig. Men mange var likevel negative til storskole bl.a fordi de mente at det ikke løste problemet med at de fleste har lang reisevei til skolen. Det var få som hadde noe positivt å si om storskolen annet enn at det ville blitt et nyere bygg. Vi antar at rundt 80% av de vi pratet med var negative til storskolen mens noen få mente det var bra fordi det vil være bedre en slik Alværn er nå.

Hvorfor nei?

Elevene som var mot mente blant annet at en storskole kan føre til:
  • at det blir færre steder å bytte til p.g.a. mobbing eller andre grunner
  • et dårligere miljø
  • mer mobbing
  • mer utestenging
  • mer press på elever
  • lang reisevei
  • mindre oversikt
  • mer ensomt
  • for mange elever
  • Miljøutslipp under byggeprosesser
  • Elevene får mindre oppmerksomhet fra lærerne

Det var også mange som forsvarte dagens skolestørrelse og mente at ting fungerer fint nå. Spesielt på Tangenåsen var det mange som var fornøyd med at lærerne kjente alle elevene og mente at de ikke var mulig på en storskole.

Samarbeid

Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF og Elevorganisasjonen har samarbeidet om å undersøke elevenes holdninger. Vi i de nevnte ungdomsorganisasjonene mente at elevene ikke hadde blitt hørt på i storskole saken. Det er tross alt ungdomsskole-elevene selv som vet hvordan det er å gå på ungdomsskolen. Vi besøkte derfor alle ungdomsskolene på Nesodden, gikk bort til elever fra de forskjellige trinnene, informerte dem om saken, og hørte så hva de tenkte. Ut av undersøkelsen og ett etterfølgende debattmøte kom vi til en felles uttalelse. Der framgår det bl.a.:

Vi mener at det å samle rundt 800 elever på en skole delt på 9 trinn er en dårlig ide, med tanke på at vi ikke har noen forskning som kan vise at en slik skole vil bidra til bedre læring eller bedre sosiale forhold. En stor-skole vil føre med seg problemer; bl.a så vet vi at de større skolene ofte har en tendens til å skape skolemiljøer delt opp i flere “populære” og mindre “populære” gjenger. Vi vet også at lærere føler seg mindre ansvarliggjort for elevenes læring og trivsel på store skoler i forhold til på mindre skoler.

Blir det storskole?

Kommunestyret vedtok den 18. juni at de skulle videre-utrede mulighetene for storskolen mer i detalj. Dette betyr i praksis at de setter beslutningen på vent. Om vi får et nytt flertall etter valget uten Høyre og Arbeiderpartiet vil det være mulig å stanse storskole galskapet. Men om det blir et lignende flertall som i dag etter valget vil det antageligvis bli grønt lys for storskole-bygging. Derfor anbefaler jeg alle på Nesodden som er over 18 til å stemme Rødt i kommunevalget, fordi Rødt er det partiet som har vært tydelige motstandere av storskolen fra starten av, og er det eneste partiet som er helt klare på at vi må skape et flertall uten de gamle AP og Høyre-pampene. Jeg håper også at ungdom som er mot storskolen ønsker å bli med i kampen mot storskolen og melder seg inn i Rød Ungdom.

Syver Kleive Kolstad


No comments: