Sunday, September 5, 2021

Det grønne flertallet som ikke samles

Fra Bergerskog


















Den største miljøutfordringen på Nesodden er å bevare sammenhengende og store nok grøntområder slik at vi kan ta vare på den unike naturen i indre Oslofjord.

Etter valget 2019 kunne Rødt, SV, Mdg, SP og Venstre danne et flertall i kommunestyret for en mer «grønn» politikk. Dette har dessverre ikke skjedd og nedbyggingen av av grøntområdene har fortsatt med full styrke. Det sprenges og bygges på alle kanter.

Allianse med utbyggerpartiet

Et første varsel om dette kom rett etter valget. Kommuneplanen som ble vedtatt rett før valget økte, mot et betydelig mindretall i kommunestyret, ønsket vekst fra 100 til 150 boliger årlig. Etter valget var mindretallet blitt flertall og Rødt fremmet derfor følgende:

«Kommunestyret ønsker utbyggingtakten redusert til «opp mot 100 boliger årlig. Kommunedirektøren bes komme med forslag om endring av kommuneplanen på dette området og forslag til tiltak som kan begrense veksten til dette nivået.»

Elmari-Hoff (MDG) fremmet følgende motforslag:

«Kommunestyret ønsker utbyggingstakten redusert til «opp mot 100 boliger årlig». Det er i tråd med at kommunedirektøren har nedskrevet forventet årlig befolkningsvekst fram mot 2023 til 1,2 %. Kommunedirektøren bes vurdere behovet for, og eventuelt komme med forslag til, tiltak som kan begrense boligveksten til dette nivået.»

Dette kan tilsynelatende se likt ut. Men var et vedtak hvor ingen endringer faktisk gjøres. Vi har ikke hørt et knyst fra Kommunedirektøren etterpå og ingen nye begrensinger foreligger. Slik ble mulighetene for samling av partier som sier det er opptatt av miljøet torpedert første gang. Sansynligvis etter krav fra samarbeidspartneren AP.

Lokale utbygginger

Når en lokal entrepenør får satt i gang utredning av økolandsby i den mest brukte delen av Nesoddmarka inn mot Tangen sentrum så ser MDG med flere muligheter. Det skulle mye politisk kamp til før entrepenørens forsøk på å få omregulert såkalt LNFområde(landsbruk, natur og friluftsliv) til bolig ble stoppet. At saken ikke handlet om miljøtiltak men om miljødeleggelser satt langt inne.

Tilsvarende i utbyggingsprosjektet Skjønnhag med 100 boliger i Bergerskog. Her selges prosjektet inn som sosialt tiltak og utredninger om muligheter til å begrense skadevirkningene blir produsert. Med unntak av Venstere og Rødt var kommunestyret positivt. Motstand fra nabolag og miljøorganisasjonen synliggjorde skadevirkningene så godt at prosjektet ble utsatt og nye utredninger ble laget av utbygger. Siden det er utbygger som får laget utredninger svarer de ikke på skadevirkningene for miljøet. Bare på om det kan gjøres avbøtende tiltak som begrenser skadevirkningene. SV har snudd etter intern avstemning, men mot Claudia Behrens stemme. MDG har ikke tatt stilling. Hva SP mener vet vi ikke. AP, H og Frp stemmer tradisjonelt for all utbygging det er mulig å få til. Utfallet er usikkert.

Sentraliseringspolitikken

Regjeringen og fylkene har laget en gedigen sentraliseringsplan. (Arealplan) Med propaganda om «grønn arealplanlegging» skal ca 400 000 nye innbyggere i Akershus i hovedsak flyttes inn rundt 8 jernbanestasjoner. I alle kommuner skal det sentraliseres til kommunesenteret. Her blir Rødt alene om å fronte motstand mot sentraliseringsplanene.

Analyse

Grunnleggende er spørsmål om å forstå de kreftene som ødelegger miljøet. Det handler om profittjag. Og de metodene som brukes. Alle miljøverstinger, fra Equior til utbyggere prøver å framstå som «grønne». Og alt de gjør selges som grønt. Hvis du ikke ser bak disse bløffene – da går du deg fort vill.

Rødt vil fortsette å arbeide for å samle et politisk flertall for en mer grønn politikk. I det arbeidet trengs sterke miljøorganisasjoner og tydelige analyser av hva vi står opp mot.

Geir Christensen

Claudia Behrens har gjort oss oppmerksom på at følgende setning er feil:  "SV har snudd etter intern avstemning, men mot Claudia Behrens stemme."  Hun understreker at det var enighet i SVgruppen om å snu.  Jeg beklager feilinformasjonen.



No comments: