Thursday, September 9, 2021

MDG, sosialhjelp og barnetrygd

 














Rødt har tatt opp kravet om at barnetrygd ikke skal inngå i beregningene av sosialhjelp.

Eivind Hoff-Elimari (MDG) sitt svar er ikke lett å bli helt klok på. Han gjentar igjen at det å ikke ta hensyn til barnetrygden når en beregner sosialhjelp, vil medføre for store utgifter for kommunen og at konsekvensen av at eventuelt flere får sosialhjelp er å kast bort saksbehandlernes tid i økt byråkrati. Igjen er det kommunens behov/økonomi som han tar utgangspunkt i – ikke brukerens behov, som jo er lovens intensjon. Denne «økonomitankegangen» knyttet til å innvilge sosialhjelp blir enda tydeligere når du sier at resultatet kunne blitt annerledes dersom kommunen hadde hatt bedre økonomi (eiendomsskatt) Da ville det visst vært ok, å kaste bort saksbehandlernes tid? Skillet mellom Rødt og Mdg i denne diskusjonen ser ut til å være at vi ønsker å ta utgangspunkt i den enkelte brukers behov, mens Mdg/du isteden vil legge avgjørende vekt på kommunens økonomi!

I forbindelse med budsjettforhandlinger i fjor høst inviterte Utvalgsleder i HO tidligere NAV sjef om å gi en orientering rundt barnefattigdom. Han gir et inntrykk av at denne problemstillingen bare handlet om noen få måneder, og gjorde et stort poeng ut av at dette ikke dreide seg om de som har krav på trygd, eller uføre. Videre vises et eksempel på at familier som mottar sosialhjelp på Nesodden kan sammenliknes med lavtlønte jobber. Dette er ikke riktig, og utgangspunktet blir feil!

Som mottager med minste sats på 100% uføre, og uten egen bolig, har mange behov for supplerende sosialhjelp i et langtidsperspektiv. Derfor reagerte jeg kraftig på NAV sjefens påstand i begynnelsen av møtet. Hvis man ikke satt med kunnskap og erfaring om at dette ikke er riktig, ville man heller ikke oppfatte det som feil! Beløpet man får utbetalt er sammensatt og variabelt, i forhold til hvor mange barn man har og faste utgifter til bolig, strøm og forsikring, og kan ikke sammenlignes med en lavlønnsinntekt, der lønn og årsinntekt disponeres selv, og hvor man kan spare.

De med lavest sats på 100 % uføre har blitt fratatt barnetillegget, AAP mottagere med dårlig grunnlag (3 år,) og de som havner i ett år karenstid fordi utredningen ikke ble ferdigbehandlet hos NAV i tide, har alle behov for å søke hjelp til livsopphold i et langtidsperspektiv. Som også betyr at minsteuføre aldri vil kunne disponere barnetrygden selv!

Vi reagerer sterkt på at virksomhetsleder som skal være politisk nøytral legger så sterke føringer, Det var ikke bare jeg i utvalget som mente at han gikk langt i å instruere utvalget i sin presentasjon i dette møtet, og at han ikke var så nøytral som man skal forvente representanter fra administrasjonen skal være når de kommer for å orientere oss i HO.

Rødt vil arbeide for at det blir en lovfestet rett at barnetrygden ikke inkluderes som inntekt ved beregning av stønad i alle kommuner i landet, og gjeninnføre barnetillegget for de på uføre.


Odd Edvartsen og Hanne Pernille Ryel

Rødt

No comments: