Saturday, February 7, 2015

Glavalagene – og hvordan de kan fjernes

Makten er samlet på få hender

Mange opplever det som vanskelig å kommunisere med Nesodden kommune. Informasjon og status om aktuelle saker er vanskelig å få svar på. Spørsmålene du stiller blir ofte returnert med at de er stilt til feil personer eller ikke er aktuelle. Sakene du vil ta opp i utvalg eller kommunestyret, hører ikke hjemme på dagsorden nå osv. Hva du kan gjøre med en sak er alltid litt uklart. Det er ikke tilfeldig at Nesodden kommune skårer svært dårlig på nasjonale undersøkelser som går på tilgjengelighet og informasjon. Vi som lokalpolitikere opplever jevnlig henvendelser fra frustrerte, av og til fortvilte, innbyggere som ikke når fram. Er det slik vi vil ha det? Og er det slik nesoddingene fortjener å ha det?

Demokrati er for mange maktmennesker bare et honnørord og en formalitet som de finner metoder for å omgå. Teknikkene handler om å lage ugjennomtrengelige glavalag mellom dem selv og innbyggerne. Folkeaksjoner og engasjement er "hår i suppa" for maktmenneskene. Men i festtalene og "taler til folket" hyller de det folkelige engasjementet… For ansatte er det vanskelig å svare i et topptungt system.


Hvordan skal vi få tynnet ut eller fjernet glavalagene? Her er noen forslag:

Tilgangen på informasjon må bli enklere
Formelt sett skal en kommune være åpen og gjennomsiktig. Det må være lett å finne ut hvem som tar beslutninger i de enkelte saker og hva slags grunnlag de tas på bakgrunn av. Vedtakene må være skriftlige og etterprøvbare, forvaltnings- og offentlighetsloven må følges!

Henvendelser direkte til kommunalt ansatte blir i dag ikke postført, og det er ofte du ikke får svar. For å få loggført en henvendelse må du sende til
post@nesodden.kommune.no. Respekten for svarfristene ignoreres jevnlig.

Å finne ut av politiske vedtak er vanskelig. Du kan ikke søke på saker, men må finne fram til riktig utvalg og riktig møte og være velkjent med systemet for å finne fram. Ikke alle vedtak eller referater er særlig lett å forstå. Det er helt unødig mange år etter at Google er oppfunnet.

I året som gikk fikk vi en rekke eksempler på kommunale beslutninger det er vanskelig å finne grunnlaget for. Noen eksempler:
  • Kommunen stemte ja til det tariffresultat lærerne streiket mot. Kommunestyret er ansvarlig arbeidsgiver, men behandlet ikke saken. Ifølge ordfører var dette delegert, men til tross for gjentatte spørsmål har hun fremdeles ikke redegjort for hvor i delegasjonsreglementet en slik "delegering" er gjort.
  • Drøftinger med de ansatte gjøres ifølge rådmannen uten referater. Når rådmannen ikke engang skriver ned de ansattes ønsker, hvordan kan da kommunestyret vurdere hva som er rimelig arbeidsgiverpolitikk?
  • Det er stadig færre kommunalt ansatte som uttaler seg. (Se egen artikkel)
Ingen mulighet for påvirkning
Noen partier hører høflig på deg og sier de skal ta med seg argumentene. Men de nekter å svare på hva de vil stemme eller si noe om hvilke argumenter de vil legge vekt på. Da blir det som å snakke til veggen.
En del vedtak er så snirklete formulert at kommunestyremedlemmer risikerer å ikke forstå hva de stemmer over. Frp har stadig erklært sin motstand mot at kommunen skal slutte med brøyting av velveiene. Med de stemte for rådmannens innstilling høsten 2013 som nettopp betydde at kommunen skulle stoppe dette.
Andre saker behandles «administrativt» i motstrid til politiske vedtak. Kommunen har en trafikksikkerhetsplan. Der er naturlig nok turstien gjennom Skoklefaldskogen ikke nevnt. Midlene til aksjon skolevei skal bygge på prioriteringene i trafikksikkerhetsplanen. Likevel skjer det på mystisk vis at turstien blir det eneste kommunen søker om midler til. Svært få skoleveier på Nesodden er så trafikksikre som veien(e) fra Skoklefall til skolene på Tangen.
Avvising av henvendelser ved hjelp av formalia
Misbruk av reglementer og saksbehandlingsregler er en vanlig metode for å hindre folk i å få deltatt.
Vi kjenner til flere tilfelle av forvirrende og delvis feilaktig veiledning i forhold til anker knyttet til enkeltvedtak om helse- og sosialtjenester. Mangel på veiledning er enda vanligere.
Rødt ønsker å gripe fatt i og løfte fram metodene – mange udemokratiske og noen ulovlige - som tåler ikke dagens lys. En offentlig debatt om maktmetodene er første skritt på en vei som kan skape en langt mer demokratisk og levende kommune.
I politikken har langt på vei reklamebyråene overtatt for politisk debatt. Å ta tilbake den politiske debattkulturen, slik at folk kan følge med i hva som virkelig skjer, er en del av denne utfordringen.
Kom med dine innspill.

No comments: