Sunday, February 1, 2015

Døgnlegevakt tilbake til Nesodden: Nye argumenter

Gjesteblogger: Odd Edvardsen
Sjøl om kommunestyret på Nesodden 15. mai i fjor vedtok med AP og Høyre sine stemmer at Nesodden skulle bli en del av Follo lokalmedisinske senter (FLS) når det gjaldt legevakttilknytning og øyeblikkelig hjelp, er fortsatt ikke slaget tapt. Det som har skjedd etter kommunestyrevedtaket viser at argumentene til legevaktaksjonen og partiene som gikk inn for lokal løsning (SV, Frp, Venstre, Rødt, MdG og Krf) var holdbare og den mest realistiske løsningen. Hva har skjedd?
• Sist sommer kom en rapport fra Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin om tilstanden for legevakttjenestene i Norge. I tidsskriftet Dagens Medisin omtales rapporten under overskriften «Større legevakter med dårligere kvalitet». Forskerne bak rapporten sier videre: «En del kommuner har slått seg sammen og laget interkommunale legevakter, slik vi har anbefalt for å få mer robuste ordninger. Men vi ser at dette ikke blir fulgt opp med bedre bemanning og bedre kompetanse…..Vi ser at pasienter får lengre reisevei uten at de får et bedre tilbud, slik vi hadde tenkt…». Lovnaden om at sentralisering gir bedre tilbud er derfor mer enn tvilsomt.
• I oktober blei det meldt at FLS-bygget var 6 måneder forsinket og først ville stå ferdig tidlig på høsten 2016. Dette innebar at den lovpålagte forpliktelsen for kommunene til øyeblikkelig hjelp fra 1. januar 2016 ikke kan innfris av dette alternativet. Dette var en forutsetning som AP/H la til grunn for sitt valg av FLS på Ski.   
• På møte i Follorådet 17. desember blei det lagt fram en sak om status for Follo lokalmedisinske senter som gjør at saka på nytt må behandles i alle kommuner som har sagt ja til tilslutning. Årsakene til dette er bl.a.:
Investeringskostnadene til  bygget (Lokalmedisinsk senter) øker med 55 millioner kroner fra 83 til 138 millioner kroner.  Dette betyr at lånebeløpet kommunene må garantere for øker fra 36 til 74 millioner kroner. For Nesodden betyr dette at garantibeløpet økes fra 8 til 12 millioner kroner.
Selskapsavtalen foreslås revidert på mange punkter og må også behandles på nytt.
Årsaken til økningen på 55 millioner skyldes i hovedsak at en «mulighetsstudie» som blei utført viste at romprogrammet for det nye senteret på grunn av krav fra myndighetene trengte flere kvadratmeter (fra 2000 kvm til 3250 kvm!). Dette var imidlertid en utredning som var klar allerede i mars 2014! Det er derfor merkelig at dette ikke blei lagt til grunn i saksframstillingen når dette blei behandlet i kommunestyret på Nesodden 15. mai i fjor. Enten ønsket noen å holde disse opplysningene tilbake da dette ville være negativt for FLS-alternativet eller så har vi en administrasjon som ikke gjør jobben sin. 
Situasjonen i dag er derfor følgende:
Investeringskostnadene til bygget øker med 55 millioner kroner.
Bygget er tidligere meldt forsinket til høsten 2016. Nå sies det at det er kun ved «optimal fremdrift» at bygget vil stå ferdig i annet halvår 2016. Her åpnes det for nye forsinkelser.
Noe løsning for øyeblikkelig hjelp for de deltakende kommunene som de er pålagt fra 1.1.2016 er ikke på plass. Forslag skal komme når en har en eksakt framdrift for byggeprosjektet
Selv om utgiftene til renter og avdrag på lån øker, skal dette forsøkes innpasset innenfor tidligere vedtatte budsjettrammer!
Når saka i løpet av kort tid på nytt kommer opp i kommunestyret er det derfor god grunn til å ta en omkamp hvor Nesodden-alternativet fremmes på nytt. I tillegg bør rådmannen legge fram en oppdatert sammenlikning av de to alternativene som bygger på de nye realitetene – både når det gjelder investeringsk- og forsinkelseskostnader.
Jeg har ingen tro på at Høyre eller AP vil snu i denne saka selv om argumentene for de som gikk i mot en interkommunal løsning på Ski i ettertid blir bekreftet. Men det er kommunevalg til høsten. Dersom partiene som gikk inn for døgnlegevakt på Nesodden da skulle få flertall i kommunestyret (og det skal ikke så mye til), bør de umiddelbart si opp selskapsavtalen med Follo lokalmedisinske senter i henhold til paragraf 18 hvor det står: «Den enkelte deltaker kan med 12 måneders skriftlig varsel til styret si opp sitt deltakerforhold i selskapet og kreve seg utløst av dette. Uttreden kan kun skje pr. 31.12». Vi vil da ha god tid fram til 1.1.17 med å iverksette både døgnlegevakt og øyeblikkelig hjelp som en lokal ordning på Nesodden.

No comments: