Friday, February 27, 2015

Slik vil Rødt at kommunen skal styres

 
Mindre makt på her og mer til befolkningen er vårt ønske
Tone Frønes spør i AMTA 23. februar om hva slags politikk Rødt står for. Her er programutkastet vårt til hvordan vi tenker oss at kommunen skal drives for at innbyggerne skal få styring.
Kommunen er vår
Nesodden kommune fraskriver seg ansvar for stadig flere oppgaver. Den driftes mer og mer som A/S billige velferdstjenester. Forretningsidé: Levere minimum av lovpålagte oppgaver på en billigst mulig måte. Vi ønsker å snu denne nyliberale kursen.
For oss er en kommune først og fremst en felleskapsorganisator. Den skal være motoren i utviklingen av samfunnet vi bor i. Vi vil bort fra holdningen om at ”det er ikke vårt bord”. Vi vil skape holdningen: Sammen utvikler vi Nesoddsamfunnet.
Tilgjengelighet og gjennomsiktighet.
Skal alle kunne delta i utviklingen av kommunen må det være lett å få innsikt og å komme i dialog.
  1. Alle henvendelser til ansatte om kommunale formål skal arkiveres og besvares. Svarfrist minimum etter loven.
  2. Kommunal saksbehandling må gjøres søkbar slik at det er mulig å følge en sak uten å vite hvilke møtereferater du skal lete i.
  3. Tydelig og synlig styring. Skriftlige vedtak, også administrative.
  4. Opplæringsprogram for ansatte om kommunen som serviceorgan for befolkningen. Det må knyttes sammen en delegering/internstyring som gir ansatte handlingsmuligheter og trygghet.
«Folkets kommunestyre»
Vår samarbeidskommune – Santa Tecla – har utviklet et eget folkets kommunestyre som styrer en del av kommunens budsjett. Det er bygd opp med representanter for frivilligheten. Nabolagskomiteer/grendelag velger geografiske representanter og sektorer som idretten, ungdommen, kulturen osv. velger sine. Her kommer innspill fra f.eks. et nabolag eller en idrettsforening som samles opp og prioriteres av fellesorganet. Mange av prosjektene blir spleiselag hvor kommunen bidrar med penger og administrativ og praktisk hjelp og organisasjonen stiller med dugnadsinnsats og eventuelt økonomiske tilskudd.
Vi ønsker å utvikle samarbeidsmodeller av samme type mellom frivilligheten og kommunen. Vi har ikke en ferdig modell for dette, men vil ta initiativ til drøftinger med organisasjonslivet dersom vi får flertall for denne måten å tenke på.
Kontroll på kommunestyrerepresentantene
Vi ønsker ikke at innbyggernes innflytelse skal begrenses til å stemme hvert fjerde år. Vi ønsker at innbyggerne skal ha en hånd på rattet i den daglige driften av kommunen. Da må innbyggerne kunne få diskutert med politikerne åpent i forkant av beslutninger. Da må vi forhindre en situasjon hvor kommunestyret kan overse et flertall i befolkningen.
  1. Det innføres et system høringer for innbyggerorganisasjoner slik at innbyggere kan få politikerne i tale i forkant av beslutninger i kommunestyret.
  2. Gjeninnføre retten til å kreve folkeavstemning dersom 10% av velgerne krever det.
Dette er programkomiteens utkast. Vi vil gjerne ha dine synspunkter på forslagene så de kan bli bedre.
Nesodden Rødt
Kjellaug Myhre
Geir Christensen

No comments: